Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvo postizborno istraživanje koje provodi agencija IPSOS PULS, a objavljuje Dnevnik Nove TV, pokazuje značajne promjene trendova. Čak 60% ispitanika glasovalo bi 'ZA' ulazak u EU.


EU PROLAZI, ALI

Na birališta 22. siječnja ima želju izaći 60 posto birača i to jako velik broj birača vladajuće koalicije, ali i oporbe. No to je u konačnici slično kao i izlaznost na parlamentarnim izborima.

Vezani članci Krpelj, ilustracija Opasni nametnici koji vrebaju iz zelenila: Epidemiologinja otkrila na što treba posebno paziti i koji od njih mogu uzrokovati teške bolesti Lokalni izbori, ilustracija Kako će se glasati u drugom krugu i kome ide konačna pobjeda u četiri velika grada? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivne projekcije

Da se kojim slučajem referendum održava danas, za bi bilo 60 posto birača, a 33 posto bilo bi protiv, dok bi njih 7 posto bilo neodlučno. Više-manje i eurofili i euroskeptici kreću se istim omjerima posljednjih 12 mjeseci.

 Utjeha eurofilima i Vladi je da oni koji su protiv ulaska u EU nisu motivirani za izlazak na referendum, dok će oni koji su 'za' izaći na referendum 22. siječnja.

'ZA' STARIJI, 'PROTIV' MLADI, 'ZA' MENADŽERI, 'PROTIV' KUĆANICE

Za ulazak u EU izandprosječno su zastupljeni stariji od 60 godina, visokoobrazovani, oni s plaćom većom od 8 000 kuna, menadžeri, studenti i Zagrepčani.

Protiv su oni s osnovnom školom, primanjima do 2 000 kuna, radnici i kućanice, Dalmatinci. Moglo bi se reći da je u tim skupinama izražen veći broj euroskeptika.

Kako će referendum zaista proći ostaje nam vidjeti 22.siječnja.

U Dnevniku Nove TV u 19:15 pogledajte eksluzivno prvo postizborno istraživanje o raspoloženju građana.