Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilika za posao

Savez Roma: "Za izlazak iz siromaštva trebaju nam obrazovane Romkinje"

Suzana Krčmar
Suzana Krčmar Foto: Neva Zganec/Pixsell
Održana je konferencija projekta "Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice". Istaknuto je da je za napredak romske zajednice bitno bolje obrazovanje Romkinja.

Bez obrazovanih Romkinja nema napretka ni izlaska iz siromaštva romske zajednice, stoga je potrebno potaknuti što više žena da završe srednju školu i upišu se na fakultete, istaknuto je u utorak na završnoj konferenciji projekta "Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice".

"Bez obrazovanja nema napretka u romskoj zajednici. Romkinje drže sve kutove kuće, rijetko rade izvan nje i manje su obrazovane od romskih muškaraca. No, to se mijenja, svake godine imamo sve više upisa na fakultete ili na četverogodišnje obrazovne programe", rekla je predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Španjolska u problemima Prosvjedi, pregovori, moguće formiranje nove vlade: Drama oko pomilovanja katalonskih nacionalista

Projektom je organiziran ciklus višednevnih radionica o društvenom položaju žena i važnosti obrazovanja za romsku zajednicu, na kojim je sudjelovalo oko 200 mladih Romkinja.

"Obrazovane Romkinje mogu pomoći djeci kod učenja, lakše se zaposliti na zahtjevnom tržištu, ekonomski pomoći svoju obitelj te uključiti se u političke i društvene tokove", naglasila je Krčmar.

Pročitajte i ovo Marinko Krešić Kolona sjećanja General Krešić: "Nitko ne bi trebao uzimati političke poene na te dane pijeteta pa ni vukovarski gradonačelnik"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "moraju odgovarati svi u lancu" Most i Možemo: "Izvor problema u slučaju Agrokor je Andrej Plenković"

Međutim, usprkos završenom obrazovanju, predsjednica Saveza Roma upozorila je da mnoge Romkinje ne dobivaju priliku za posao.

Predrasude, stereotipi i diskriminacija prema Romima vjerojatno nikad neće nestati, ali treba učiniti sve kako bi ih smanjili, napomenuo je saborski zastupnik iz kluba nacionalnih manjina Veljko Kajtazi.

"Oko 90 posto Roma u Hrvatskoj su katoličke vjeroispovijesti, poznaju naš jezik i kulturu. Ako njima ne damo na važnosti, ja ne znam kamo naše društvo ide", rekao je.

Radionice su također otvorile teme rodno uvjetovanog nasilja, siromaštva i prevencije maloljetničke trudnoće, a na obrazovanju Romkinja i Roma treba raditi od predškolske dobi, dodao je Kajtazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suočavanje s prošlošću ''Mi smo unučad vještica koje ste spalili": Ne mogu promijeniti povijest, ali žele skinuti ljagu s imena predaka

"Ako oba roditelja ne rade, dijete se ne može upisati u vrtić. Ni kada djeca iz većinskog stanovništva ne bi mogla ići u vrtić, sigurno ne bi dobro poznavala hrvatski jezik. Tako je i s romskom djecom", kazao je saborski zastupnik.

Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Grada Zagreba Lora Vidović očekuje da će glavni grad uskoro imati univerzalan pristup dječjim vrtićima, što bi uvelike pomoglo romskim obiteljima.

Pročitajte i ovo Kamioni i Šarengrad - 3 U Šarengradu Kamioni tutnje kroz maleni grad, ogorčeni mještani najavili blokadu granice: "Ljudima pucaju kuće, ne mogu spavati"

"To znači da će svako dijete imati pristup vrtiću, neovisno o tome jesu li mu roditelji zaposleni ili nisu", rekla je.

Kad je riječ o daljnjem obrazovanju, pročelnica napominje da je Grad ove školske godine dodijelio 100 stipendija za romske učenike i 20 za studente, u iznosu od 360, odnosno 500 eura.

"Oko 55 posto primatelja ovih stipendija su djevojke, što pokazuje da su motiviranije za ostanak u sustavu obrazovanja", izjavila je.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga kazala je da, kao žena i pripadnica nacionalne manjine, jako dobro razumije izazove s kojima se suočavaju mlade Romkinje.

"S jedne strane, žene u našem društvu nisu postigle puno ravnopravnost, a s druge strane manjinske su zajednice često patrijarhalne i nerijetko zatvorene za puni razvoj žena, njihovo obrazovanje i zapošljavanje", rekla je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović (Socijaldemokrati) istaknuo je da u Hrvatskoj živi skupina ljudi "koja je 17 puta manje pismena od većine stanovništva", a to su Romi.

"Mjera razvijenosti i civiliziranosti društva je sposobnost da se detektiraju oni najslabiji i najranjiviji", kazao je Vidović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene