Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Dalić

Dnevnik Nove TV doznaje: Kutinska Petrokemija ide u ruke INA-e i PPD-a

Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petrokemija (Foto: Dnevnik.hr) Petrokemija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Forjan (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Jedna od najzaduženijih državnih tvrtki, kutinska Petrokemija, na korak je do nove vlasničke strukture. Nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva, sindikati Petrokemije su zadovoljni.

''Na korak smo od dogovora sa strateškim partnerom'', poručili su sindikati Petrokemije nakon sastanka u Ministarstvu gopsodarstva.

Pročitajte i ovo Sindikati u Petrokemiji - 9 Preuzimanje kutinske tvornice Oglasio se turski investitor o problemima u Petrokemiji: "Da smo imali loše namjere, ne bismo se toliko trudili" Sindikati u Petrokemiji - 14 "igra priopćenjima" Komu je u interesu da Petrokemija nestane? "Zatvaranjem bi ubili grad, odmah pokrenite proizvodnju"

U Dnevniku Nove TV iz Kutine se javio reporter Nove TV Ivan Forjan.

"Iako službene potvrde još uvijek nema, doznajemo kako će kutinska Petrokemija ići u ruke onih kojima najviše duguje, a to su u prvom redu INA i Prvo plinarsko društvo. Te dvije tvrtke bi u kombinaciji s mirovinskim fondovima uskoro trebale ući u vlasničku strukturu Petrokemije.

Sindikati su s ovog sastanka izašli zadovoljni, rečeno im je kako je proces dokapitalizacije tvrtke pri kraju, te kako uskoro stiže nova financijska injekcija u iznosu od 450 milijuna kuna

U telefonskom razgovoru to nam je danas potvrdio i predsjednik Uprave Petrokemije, Đuro Popijač, te najavio kako bi privatizacija Petrokemije mogla biti dovršena do kraja ljeta", izvijestio je Forjan. 

Sindikati: "Neće biti rezova"

Željko Klaus iz sindikata EKN-a nakon sastanka je kazao kako je poprilično uvjeren da neće biti nikakvih rezova.

„Nikakvih drama neće biti. događat će se određene promjene što su normalne, uvijek netko novi donosi nešto novo, ali sa sindikalnog stanovišta u ovom trenutku, mi nismo zabrinuti. a onda, kad ti novi vlasnici sjednu, kad se svi upoznamo kroz određeno vrijeme, sindikati će raditi svoj posao. ali dakle, otpuštanja, odlasci, zatvaranja, gašenja proizvodnje, toga nema“, kazao je Željko Klaus, sindikat EKN-a

Zvonimir Novak, pomoćnik ministrice gospodarstva Martine Dalić nakon sastanka je poručio kako će sve ubrzo biti dogovoreno.

„Razgovaramo kontinuirano sa svima koji su bili uključeni u proces još od prošle godine, ja mislim da je kompanija kao takva pod uvjetima koji bi se trebali dogovoriti s njima, ima budućnosti na tržištu i mislim da će, ako što je gospodin Klaus rekao, ona će opstati i ona će još dugo godina raditi“, kaže Novak.

Iz INA-e i PPD-a još uvijek nema službenih komentara jer ne žele utjecati na poziciju Petrokemije na burzi.

Petrokemija je prava žila kukavica kutinskog kraja koja zapošljava 1.700 ljudi. Njeni dugovi su se popeli  na 800 milijuna kuna, tako da novac koji bi trebao doći, trebao bi na neki način osigurati likvidnost kutinske tvornice i staviti je u poziciju da dogovara nove poslove te posluje s raznim investitorima.

Petrokemija je peti izvoznik u Republici Hrvatskoj, pa je jasno da je veoma bitan strateški interes. Sindikati se bore i za radna mjesta, ne žele otkaze. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene