Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bezvrijedan papir

'Idemo u štrajk radi osvete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoreći o pismu namjere koje im je ponudio ministar Mornar predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja rekla je da je pismo namjere bilo bez namjere.

O štrajku provjetara i pismu namjere koje je sindikatima ponudio ministar Mornar reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić razgovarao je sa Sanjom Šprem, predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Mihalinec i Šprem o kritikama da su izigrali nenastavno osoblje: "Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće"

'Vjerujem da će ovo biti hit svih društvenih mreža': Pročitajte pismo namjere koje je ministar ponudio sindikatima

Zašto niste potpisali pismo namjere koje Vam je ponudio ministar?

Pismo namjere bih rekla da je bez namjere. Ono što mogu reći je ustvari da je taj papir bezvrijedan. Tim papirom je Vlada RH ponizila sve učitelje i dostojanstvo naše profesije. Ja sam jasno ministru jučer rekla da mi ne tražimo nikakav sporazum kako ćemo jednog dana razgovarati jer mi ćemo itekako razgovarati s bilo kojom vladom jer nam sljedeće godine ističe kolektivni ugovor. Meni je trebao sporazum s konkretnom ponudom. Ovo je doista bila degradacija naše profesije, svih onih koji su u štrajku, svih učitelja, teta kuharica, domara i svih onih koji rade u školstvu.

Pretpostavljam da ste već razgovarali s dijelom članstva, da ste ih pitali žele li i dalje nastaviti štrajk. Najavili ste da bi to mogao biti najduži štrajk u povijesti pa što nas očekuje onda sljedećih dana?

'Naše članstvo će definirati koliko može izdržati u štrajku jer svi pritisci od ravnatelja, čak i od policije ustvari rade na tome da se štrajk uruši. Ja pozivam sve svoje članove, nečlanove, sve one koji drže do naše profesije da se ne damo. Mi smo do sada štrajkali zbog našeg ponosa i dostojanstva, a sutra idemo u štrajk radi osvete.

Što je s nastavkom pregovora? Je li se uopće razgovaralo o toj opciji danas?

'Ne, ono što je jasno definirano da će se razgovarati jednog dana. Mislim da od obećanja više nema ništa, mislim da je Vlada trebala do sada iznaći rješenje i danas ponudit nešto konkretno.

Rekao sam da ste već najavili najduži straj. Međutim, što ako budete morali nadoknaditi nastavu, odnosno dane koje ste proveli u štrajku?

Mislim da i priče o neopravdanim satima i nekakvoj nadoknadi dana uopće u ovom momentu nema temelja. Svi znamo da nastavna godina treba imati 175 dana. U svakoj nastavnoj godini ima viša i za sada nema potrebe za nadoknadom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene