Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne u Saboru

Sanader na pitanja SDP-a: HDZ je dobio izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako nije odgovorio na pitanje koliko hrvatskih studenata plaća školarinu, premijer Ivo Sanader poručio je u Saboru da je vlada kroz proteklih šest godina ispunila niz pretpostavki za društvo znanja te da je ponosna na studente i sveučilišne nastavnike.

'Statistike zna ministar Primorac, a ja mogu reći da već šest godina stvaramo pretpostavke za društvo znanja, da je studenata puno više nego kad smo 2003. preuzeli odgovornost, da je više sveučilišta i veleučilišta', odgovorio je Sanader na pitanje zna li koliko studenata plaća školarinu i koliko ta školarina iznosi, koje je SDP-ovac Danijel Mondekar postavio na početku saborskoga aktualnog prijepodneva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je poruka društvu' TIH: Korupcija se ne isplati! Slika nije dostupna Rješenje Ministarstva Više od 10.000 pripadnika HVO-a ostaje bez invalidnina

'Ponosni smo na naše studente, ponosni smo na naša sveučilišta, na naše znanstvenike i sveučilišne nastavnike i zato smo s njima sklopili ugovor o povećanju plaća', dodao je Sanader. Nezadovoljan odgovorom, Mondekar je premijera optužio za demagogiju, poručivši mu kako je 'žalosno da ne zna zašto studenti prosvjeduju već 30 dana'. Ustvrdio je da su školarine u proteklih pet godina rasle za deset posto godišnje, da je broj studenata koji plaćaju studij udvostručen te da je Hrvatska, s prosječnom školarinom od 8000 kuna, među najskupljima u Europi.

'Geotermalne izvore nije potrebno dodatno štititi'

Kratko pitanje premijeru je postavila i SDP-ovka Vesna Škulić, koja ga je pitala 'zna li koliko su ovogodišnjim rebalansom proračuna oštećene osobe s invaliditetom i koliko iznosi najniža invalidnina'. 'Vidim da ste se u SDP-u pripremili za kviz-pitanja', uzvratio joj je Sanader, ističući da su invalidnine puno veće nego što su bile u mandatu trećesiječanjske vlasti.

'Vi nastavite s ovakvim pitanjima pa će HDZ nastaviti s pobjedama', poručio je SDP-ovoj zastupnici, koja je, nezadovoljna odgovorom, kazala da su rebalansom osobe s invaliditetom zakinute za više od 80 milijuna kuna te da je u pitanje dovedena egzistencija udruga.

SDP-ovci nastavili 'rešetati' Sanadera koji uzvraća - HDZ pobjeđuje

SDP-ovi zastupnici, među njima i čelnik stranke Zoran Milanović, nastavili su u saborskom aktualnom prijepodnevu premijeru Ivi Sanaderu postavljati kratka i konkretna pitanja na koja nisu dobili odgovor, već samo premijerovu poruku da je HDZ izborni pobjednik.

Milanović je tako premijera upitao može li javnosti objasniti ono što je govorio na predizbornim skupovima u Dalmaciji, da je SDP u saborsku proceduru uputio zakon kojim se želi oporezovati kamata na štednju građana, budući da takav zakon SDP nikada nije predložio, već onaj za oporezivanje profita banaka. 'Recite građanima koji je to zakon SDP predložio', upitao je Sanadera.

'To je moj odgovor', poručio je Sanader Milanoviću komentirajući naslov iz novina kojim se aludira na značajnu pobjedu desnice u Dalmaciji. Milanović je uzvratio kako je zadovoljan odgovorom jer drugačiji, kazao je, od Sanadera nije ni očekivao. 'Ili ne znate što je u saborskoj proceduri, ili ne znate što se događa u državi koju vodite. Čestitam vam na izbornim rezultatima u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, jako su dobri i bit će još bolji', poručio je Milanović premijeru Sanaderu.

Pozvao ga je da prestane izmišljati poteze SDP-a, poput onih da želi ukinuti vjeronauk u školama, te zamolio da svoje suradnike (čelnik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang) više ne šalje u Bleiburg 'da tamo drže govore koji dijele narod'. 'Tako se ne vodi zemlja', istaknuo je.

Nakon što je predsjednik Sabora Luka Bebić izrazio zadovoljstvo 'međusobnim čestitkama' čelnika dvaju najjačih stranaka, Sanader je, iako ga je Željko Jovanović upitao koliko novca su građani platili za zdravstvene participacije, naglasio kako svi trebaju znati što se dogodilo na Bleiburgu - jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda. Sanader je Milanoviću poručio da je HDZ osudio ustaško znakovlje na Bleiburgu, da je Hebrang tamo u ime stranke i Sabora osudio ustaške zločine, ali i naznačio kako treba osuditi i zločine onih 'koji su bacili ljagu na antifašistički pokret'. 'Jedan kriterij mora vrijediti jednako za sve. To je moj odgovor', rekao je, na što je Jovanović prosvjedovao, rekavši kako ni jedan saborski zastupnik do sada nije doživio takve uvrede od premijera.

'Premijer je pokazao da mu je Bleiburg važniji od hrvatskih bolesnih ljudi. Zbog ovakvog premijera Hrvatska je mala, skupa, neučinkovita, korumpirana. Šaljem vam crvene pozdrave iz Rijeke i gradonačelnika Vojka Obersnela', poručio je Sanaderu.

Bez premijerova odgovora ostalo je i pitanje Gordane Sobol koje je to antirecesijske mjere Vlada ostvarila. 'Zahvaljujem građanima koji su birali HDZ i njegove partnere, jer se u nedjelju potvrdilo da smo donijeli dobre mjere. Pozivam vas da nam glas daju i u drugom krugu jer je to najbolji znak da će recesija izaći iz Hrvatske', rekao je Sanader. Sobol mu je uzvratila kako je pokazao neznanje te nebrigu za hrvatsko društvo. 'Pripremili ste se za kviz u kojemu ste najslabija karika. Ovo nije kviz u kojemu se priznaju greške - ako ne znaš ispadaš', poručila je premijeru.

Odgovor od premijera dobio je samo Ranko Ostojić, koji ga je upitao zna li koliki pad prometa bilježe trgovine na malo u prvom tromjesečju. 'Pad je 15 ili 16 posto, to je točno', rekao je Sanader, čestitavši Ostojiću na ulasku u drugi krug za splitskog gradonačelnika, ali i dodavši kako nije siguran da će izbore dobiti.

'Ovo nije ni julijanski ni gregorijanski, nego Sanaderov kalendar', rekao je Vidović, pokazujući kalendar iz svibnja, s 11 prekriženih posljednjih dana u mjesecu. Objasnio je da su to dani u kojima kojima umirovljenik ne može pokriti životne troškove, jer mu je mirovina potrošena. Danijelu Srbu koji je pitao kada će vlada zakonom zaštiti nacionalni interes u korištenju geotermalnih izvora Sanader je odgovorio da takav zakon nije potreban. 'Izvore smo već zaštitili i nema potrebe za dodatnom zaštitom', kazao je Sanader, podsjetivši da INA nema vlasništvo nad geotermalnim izvorima, nego samo koncesiju, koju država može oduzeti u slučaju kršenja koncesijskog ugovora.

Sanader: Donijet ćemo strategiju za dijasporu

Premijer Ivo Sanader najavio je u Saboru izradu strategije koja bi trebala dovesti do učinkovitije pomoći i interakcije između RH i iseljenih Hrvata. 'U stvaranju i obrani suverene hrvatske države nisu sudjelovali samo oni koji žive u Hrvatskoj, nego i Hrvati u dijaspori i zato ćemo izraditi strategiju još učinkovitije pomoći i interakcije između RH i Hrvata koji žive izvan Hrvatske', najavio je Sanader tijekom aktualnog prijepodneva, na pitanje Ivana Bagarića o odnosu države prema dijaspori. Dodao je kako želi čvrsto vjerovati da nitko više neće tražiti da dijaspora izgubi pravo glasa ili da im se ono veže uz plaćanje poreza.

Davorko Vidović Sanadera je upitao zna li koliko iznosi umirovljenička sindikalna košarica i koliko dana umirovljenik može živjeti od mirovine. 'Ova vlada vratila je umirovljenicima dug koji ste vi negirali dok ste bili ministar', uzvratio mu je premijer.

Dodao je kako je 'uvjeren da će umirovljenici u Sisku to prepoznati i dati glas Dinku Pintariću, kandidatu iz HDZ-a, stranke koja im je vratila dug'. Vidović ga je, pak, 'poučio' da je umirovljenička sindikalna košarica 3.574 kune, a Sanaderu je pokazao i kalendar koji mu je, kaže, dao upravo jedan sisački umirovljenik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene