Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje Ministarstva

Više od 10.000 pripadnika HVO-a ostaje bez invalidnina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo hrvatskih branitelja odaslalo je na adrese više od 10.000 pripadnika HVO-a rješenja kojima ih obavještava da nemaju status ratnog vojnog invalida u Hrvatskoj.

Ministarstvo branitelja na adrese više od 10.000 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane odaslalo je rješenja kojim ih se obavještava da nemaju status ratnog vojnog invalida u Republici Hrvatskoj jer se ne nalaze u Registru hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže"

>> Matić: Nema revizije invalidskih mirovina pripadnika HVO-a

Kako piše Slobodna Dalmacija, riječ je o 10.009 pripadnika HVO-a koji su u hrvatski mirovinski sustav uvedeni na temelju rješenja koje je 1998. godine potpisao tadašnji pomoćnik ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs. Tada je formirana Specijalna postrojba MORH-a, u koju su formalno ušli pripadnici HVO-a, a najvećem dijelu njih navedeno je da su ozljede u ratu zadobili na Južnom bojištu, a ne u BiH.

U međuvremenu je oko 200 njih tužilo Hrvatsku zbog neisplate invalidnina, a do sada im je pravomoćnim presudama isplaćeno više od 4,5 milijuna kuna. Kada bi kojim slučajem svih 10.009 pripadnika tužilo i dobilo tužbe protiv Hrvatske, to bi državu moglo koštat čak 60 milijardi kuna.

Ne bi li izbjegli nove tužbe, u Ministarstvu branitelja pribjegli su slanju spomenutih obavijesti na adrese pripadnika HVO-a. U Ministarstvu pritom ističu da njihova intencija nije da se pripadnicima HVO-a oduzmu mirovine u RH, a koje primaju posljednjih četrnaest godina, nego da se spriječe daljnje tužbe za isplatu invalidnina.

Slobodna piše da su odaslana rješenja digla na noge boračku populaciju u BiH gdje su se već pojavile najave žalbi na rješenja iz Ministarstva uz argument da oni jesu hrvatski ratni vojni invalidi.

'Nama nije zapovijedao Alija Izetbegović, a ni Atif Dudaković, nego naš vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman i hrvatski generali. Mi pripadnici HVO-a smo hrvatski branitelji, samo nikako da dođemo službeno do tog dokumenta iako imamo gotovo sva prava kao i hrvatski branitelji iz Hrvatske', rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan pukovnik HVO-a iz 103. derventske brigade koji je još 2001. tužio Hrvatsku zbog neisplate invalidnine.

'Predsjednik Tuđman i ministar Šušak su se dogovorili da nama, pripadnicima HVO-a, priznaju status hrvatskih branitelja. Pomoćnik ministra za personal Marinko Krešić izdao nam je potvrde da smo bili pripadnici Hrvatske vojske, a pomoćnik ministra general Rojs dao nam je potvrde o načinu stradavanja. Problem je što nama nije uručio takve potvrde, odnosno što nas nije evidentirao u bazu podataka MORH-a kao hrvatske branitelje', dodao je pukovnik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene