Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader odbacio je SDP-ove prozivke da je zakon kojim je njegova prošla vlada lani uvela naknade na mirovine zapravo bio predizborni trik, budući da je, tvrde u SDP-u, bez prava na naknade ostalo oko 200 tisuća umirovljenika, uglavnom onih najsiromašnijih.


Gordana Sobol upitala je premijera kako građanima misli objasniti da taj potez njegove vlade nije bio predizborni trik, kada su bez naknade ostali najsiromašniji umirovljenici, a Sanader joj je odgovorio da se predizbornim trikom ne može smatrati nešto na temelju čega su umirovljenici dobili veće mirovine.

Vezani članci Zdravko Marić Nastavlja se trakavica s Brodosplitom, ministar demantirao Debeljaka: "Nije nikakav dogovor postignut, situacija je složena" Brodosplit Utrošene milijarde, radnici bez plaća, a kooperanti negoduju: "Bruxelles smatra da je ovaj program restrukturiranja završen"

'Nije točno da je to bio predizborni trik, to bi bio da ljudi nisu
dobili više novca', poručio je premijer.

Stoji, kazao je, primjedba da veće mirovine nisu dobili svi
umirovljenici, ali njegova je prošla vlada, kaže, problem zaostajanja mirovina novih za starim umirovljenicima naslijedila od ranije, Vlade na čelu sa SDP-om, za razliku od koje se 'uhvatila u koštac s tim problemom i započela njegovo rješavanje'. 

>> Sanader odbacio optužbe da je Jarnjak pokušao korumpirati vijećnike

'Što ste vi kao ministrica u Račanovoj vladi učinili da novi umirovljenici nemaju manje mirovine od starih? Mi smo to riješili', poručio je Sanader SDP-ovoj zastupnici, najavivši kako će i njegova aktualna vlada nastaviti voditi računa i umirovljenicima te, u skladu s mogućnostima države, pokušati riješiti spomenuti problem.

'Kako to da država nikada nema mogućnosti voditi računa o najsiromašnijim umirovljenicima', upitala je Sobol premijera, napominjući kako je Račanova vlada Sanaderovoj ostavila prosječne mirovine na razini 44 posto prosječne plaće, a u siječnju ove godine mirovine su se, tvrdi, spustile na 38 posto plaće.

SDP-ovca Marina Jurjevića zanimalo je zašto je Vlada na čelu uprave Brodosplita odlučila zadržati Domagoja Klarića, iako to brodogradilište u posljednje dvije godine nije ugovorilo gradnju ni jednog broda.

Jurjevića je zanimalo i hoće li premijer Sanader natjerati ministra Branka Vukelića da se odazove na svjedočenje pred splitskim sudom u slučaju Brodosplit, ili će 'čekati da ga privede policija ministra Rončevića'.

Sanader mu je odgovorio da je Klarić dobro obnašao svoju dužnost, te da je Vlada ovih dana odlučila Nadzorni odbor Brodosplita kompletirati s dva nova člana.

Jurjeviću je poručio kako se nada da će i u ovom mandatu surađivati na dobrobit brodogradnje, a pozvao ga je da 'kaže nešto i o Viktoru Lencu, da ne ispadne da ga zanima samo splitski škver'.

'Premijeru, niste primijetili da vam pomažem već godinu dana, jer su svi već vidjeli ono što vi niste', uzvratio mu je Jurjević, zatraživši od premijera da ministru Vukeliću sugerira da se odazove na sudski poziv.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju