Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader odbacio optužbe da je Jarnjak pokušao korumpirati vijećnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader odbacio je optužbe oporbe da je glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak pokušao korumpirati sinjske vijećnike kako bi razbio gradsku koaliciju koju predvodi SDP.

'Odbacujem optužbe na račun glavnog tajnika. On, naprotiv, kaže da ima indicije, i više od indicija, kako se SDP ponašao u Sinju upravo po pitanju kupovanja vijećnika', kazao je Sanader tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva.

Pročitajte i ovo Provjereno: novi zakon - 1 Provjereno donosi Velike promjene za sve koji žive u zgradama: Nema više jeftinog stanovanja - pravila su jasna, a kazne visoke Miroslav Škoro: Pogreška u imovinskoj kartici - 4 Iz stranke demantiraju optužbe Još jedan saborski zastupnik ima poteškoća s ispunjavanjem imovinske kartice: Ovaj put "poskliznuo" se Škoro

Sanader je tako odgovorio na tvrdnje DP-ove zastupnice Tatjane Šimac Bonačić da je Jarnjak pokušao politički korumpirati i kupovati sinjske vijećnike, nudeći im pomoć Vlade ako sruše vlast u Sinju.

Nenad Stazić (SDP) upitao je premijera je li se njegova nedavna izjava kako nitko u Hrvatskoj ne bi trebao ostvarivati profit, a da ga se ne tiče situacija u društvu u kojemu taj profit ostvaruje, odnosi i na ministricu graditeljstva Marinu Matulović-Dropulić koja je, kaže, na dionicama tvrtke IGH ostvarila ogromnu zaradu jer je ta tvrtka dobivala unosne poslove s državom. Stazić je kazao da je u četiri godine prošle vlasti vrijednost dionica IGH porasla čak 20 puta, a da je to ministrici Matulović-Dropulić donijelo oko 350 tisuća kuna mjesečno.

'Hoćete li i dalje davati poslove tvrtkama s kojima su vaši ministri interesno povezani', upitao je Sanadera, koji mu je odgovorio da je ministrica dionice kupila puno prije prošlog mandata, da posjeduje manje od 1 posto dionica IGH, a da je za mandata Vlade na čelu s SDP-om donesen zakon po kojemu državni dužnosnici mogu imati i do 25 posto udjela u tvrtkama.

'A ako netko ima jedan ili manje posto dionica, koliko ima ministrica Matulović-Dropulić, onda je to vama problem', poručio je Staziću, istaknuvši kako ne vidi razloga da se ministrica dovodi u vezu s njegovom izjavom, kojom je, kaže, želio poručiti da bi velike kompanije koje u Hrvatskoj ostvaruju profit trebale dio te dobiti vratiti građanima kroz smanjenje cijena.

Sanader je napomenuo da je Vlada sa socijalnim partnerima uspjela smanjiti cijene kruha, mlijeka i ulja, te da se cijene plina i struje ni za građane niti za tvrtke neće povećavati do ljeta.

Nezadovoljan odgovorom, Stazić je premijeru poručio da bi 'valjda svi ministri trebali imati dionice u hrvatskim kompanijama kako bi one uspješno poslovale'.

HDZ-ovac Mario Zubović Stazića je optužio za pokušaj manipulacije, jer je pitanje postavio premijeru, umjesto ministrici Dropulić koja na njega može odgovoriti.

Sama Dropulić još jednom je izvijestila da je dionice stekla 1995.gdoine, kad i ostali zaposlenici i bivši zaposlenici IGH, da u svom vlasništvu ima 0,9 posto ukupne vrijednosti te tvrtke, ali da dionicama ne raspolaže otkad je uvedena zakonska obveza za dužnosnike da dionice i udjele unesu u imovinsku karticu, a upravljačka prava prenesu na treću osobu.

Naglasila je da je sretna što je kupnjom dionica, kad su to samo rijetki željeli, pomogla IGH-u da postane respektabilna tvrtka u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Ustvrdila je i da je vrijednost IGH najviše rasla u razdoblju od
2000. do 2004., kada na vlasti nije bio HDZ, nego koalicija predvođena SDP-om, a sve koji imaju dionice u toj tvrtci, 'pa i SDP-ovca koji je u zagrebačkom Poglavarstvu zadužen za financije', pozvala je da objave svoje dionice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene