Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer u New Yorku

'Vjerujem da će RH i Slovenija uskoro potpisati zajedničku izjavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je uvjerenje da će Hrvatska i Slovenija uskoro potpisati zajedničku izjavu koja treba razriješiti slovensko blokiranje pristupnih pregovora Hrvatske s EU, uz angažiranje Francuske koja predsjeda Unijom.

'Želim vjerovati da će francusko predsjedanje EU uroditi plodom te će Hrvatska i Slovenija uskoro potpisati zajedničku izjavu. Mislim da su izgledi dobri da dođemo do razumnog stajališta jer ne želimo prejudicirati u toj izjavi rješavanje graničnih problema da nas to potom opterećuje pred međunarodnim tijelima gdje će se ti procesi voditi', kazao je Sanader hrvatskim novinarima u New Yorku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korak naprijed Sanader pozdravio zamisao o zajedničkoj izjavi RH i Slovenije Slika nije dostupna 'Nema prejudiciranja granice sa Slovenijom'

Naglasio je da je optimist, posebno zbog toga što Francuska želi da se tijekom njezinog predsjedanja potpiše usaglašana izjava.

'To je bilateralni problem Hrvatske i Slovenije, a ne Europe. Taj sam stav čuo i više puta u mnogim zemljama članicama EU koje sam posjetio zadnjih tjedana. Mi smo spremi za otvaranje novih poglavlja u pregovorima s Bruxellesom i u sljedećih pet dana očekujem pozitivne vijesti', rekao je Sanader. 

Premijer Sanader s hrvatskim iseljenicima u New Yorku

U nedjelju je posjetio Hrvatsku katoličku župu Sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu. Nakon mise koju je predvodio fra. Nikola Pašalić, Sanader se susreo s oko 500 hrvatskih iseljenika sa šireg područja New Yorka, gdje živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka.

Premijer Sanader obećao je pomoć hrvatske Vlade u obnovi crkve Sv. Ćirila i Metoda koja slavi 95. obljetnicu postojanja. 

Amerika je za Hrvatsku uvijek bila 'svjetlo na kraju tunela', rekao je Sanader. 'Ovo su povijesni dani za Hrvatsku i našu diplomaciju. Predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a najveća je čast za jednu zemlju u suvremenom svijetu, ali i odgovornost', rekao je Sanader na susretu s hrvatskim iseljenicima.

'Veliki je to napredak za Hrvatsku, kojom se Vijeće sigurnosti prije petnaest godina bavilo, a sada ona stavlja na dnevni red svjetske probleme. Tko je tada mogao misliti da će Hrvatska predsjedati Vijećem sigurnosti', rekao je premijer Sanader.

Dosadašnje hrvatsko predsjedavanje Vijećem, po njegovim je riječima 'odlično prošlo', prije svega posjet predsjednika Stjepana Mesića i predsjedanje tematskom raspravom Vijeća sigurnosti o terorizmu.

U ponedjeljak poslijepodne hrvatski će premijer predsjedavati sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi trebao biti otvoren proces okončanja višestrukih kriza u Zimbabveu, na kojoj će sudjelovati američka državna tajnica Condoleezza Rice, šef britanske diplomacije David Miliband i drugi visoki dužnosnici članica Vijeća, kojim ovoga mjeseca predsjedava Hrvatska. Premijer Sanader će prije sjednice imati bilateralni sastanak s ministrom Milibandom.

U utorak ujutro hrvatski će premijer predsjedavati ministarskom sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj treba biti usvojena američko-ruska rezolucija o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, a poslijepodne sjednicom Vijeća posvećenom problemu piratstva u vodama Somalije.

Prije jutarnje sjednice Vijeća sigurnosti sastat će se s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, koja će također sudjelovati na raspravama o Bliskom istoku i Somaliji.

'U utorak će biti sjednica o problemu piratstva u Somaliji. Mi smo imali tri slučaja gdje su hrvatski pomorci bili oteti, a otmica jednog još traje', kazao je Sanader hrvatskim novinarima u New Yorku.

Vijeće sigurnosti UN-a moglo bi usvojiti rezoluciju koja treba pridonijeti suzbijanju piratstva u Somaliji.

Govoreći Hrvatima New Yorka, na čijem području živi oko 200.000 hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, premijer je izrazio zahvalnost SAD-u za sve učinjeno za Hrvatsku, ističući kako je Amerika uvijek bila 'svjetlo na kraju tunela za Hrvatsku'.

Podsjetio je na travanjski posjet predsjednika Busha Hrvatskoj i njegov govor na Trgu Sv. Marka u Zagrebu, u kojem je rekao da će 'uz Hrvatsku biti i Amerika i sve članice NATO-a', što po njegovim riječima, bitno mijenja povijesni tijek.

'Siguran sam da će novi predsjednik Barack Obama nastaviti istu politiku prema Hrvatskoj, a Hrvatska ostaje partner Sjedinjenim Državama', naglasio je.

'Drukčije mišljenje je temelj demokracije. Ne smijemo zbog drugačijeg pogleda nikad jedan drugog mrziti.' Ivo Sanader Premijer Sanader također je govorio o 'novoj paradigmi hrvatstva' koja prevladava povijesne podjele u hrvatskom narodu, gleda naprijed i vodi računa da su nacionalni interesi uvijek iznad stranaka i politike.

'Drukčije mišljenje je temelj demokracije. Ne smijemo zbog drugačijeg pogleda nikad jedan drugog mrziti. Neka bude različitost, ali i u toj različitosti moramo znati da su hrvatski interesi iznad svega', istaknuo je Sanader i dodao kako "u novoj paradigmi hrvatstva nema mjesta mržnji".

Sanader se zahvalio Hrvatima u Americi na pomoći koju su pružali tijekom Domovinskog rata i naglasio da on sigurno ne bi u ponedjeljak sjedio na mjestu predsjedatelja Vijećem sigurnosti UN-a da nije bilo jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske.

Govoreći o pregovorima Hrvatske i EU-a, kazao je kako želi vjerovati da će francuska inicijativa uroditi plodom i da će doći do izjave koju će prihvatiti i Hrvatska i Slovenija. 'Mi smo s naše strane rekli vrlo jasno da ne želimo niti jednim dokumentom prejudicirati granicu i to je fer i korektna izjava', rekao je.

Ocijenio je kako postoje 'dobri izgledi da se dođe do zajedničkog stajališta', te naglasio kako je to bilateralni problem između Hrvatske i Slovenije, a ne problem Hrvatske i Europe, što je stajalište mnogih u EU-u.

Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi i njezinim posljedicama na Hrvatsku, upozorio je da će 2009. godina biti možda najteža od osamostaljenja, no i u takvim uvjetima Hrvatska treba ući u NATO i završiti pregovore s EU-om.

'Teške su zadaće za sve nas, ali siguran sam da ćemo to dobro prebroditi. Optimist sam', rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Sanader je opovrgao navode o sukobu među hrvatskim ministrima, odnosno da postoje nesuglasice s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, ističući da je njegov položaj neupitan, te da ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović odlično rade i imaju rezultate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene