Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Ovogodišnji proračun za konkurentnost hrvatskog gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će u narednom razdoblju zadržati smjer prema visokoj razini konkurentnosti hrvatskog gospodarstva koji će Hrvatsku približiti europskim partnerima, izjavio je danas Ivo Sanader, predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog državnog proračuna za ovu godinu.

Premijer Sanader je istaknuo da je Hrvatska blizu završetka pregovora o ulasku u Europsku uniju (EU), nadomak dobivanju pristupnice za članstvo u NATO-u, te očekuje da će se te činjenice pozitivno odraziti na rast hrvatskog gospodarstva, poglavito kroz veće strane i domaće investicije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljive brojke Pada li ili raste hrvatsko gospodarstvo? Objavljeni su najnoviji podaci Ilustracija Nešto sporiji rast Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,7 posto

Vlada će, istaknuo je, učiniti sve da pregovore s EU zaključi u prvoj polovici iduće godine, očekuje da će Europski parlament ovih dana usvojiti rezoluciju koja će biti vrlo povoljna za Hrvatsku, jer je, ističe, članstvo u Hrvatske u EU poticajno i za EU i za jugoistok Europe.

Za predloženi proračun Sanader je kazao da je razvojni, unatoč lošijim makroekonomskim trendovima u Europi i svijetu koji pogađaju i Hrvatsku, zbog rasta inflacije, cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i energenata.

"Uspjeli smo, sukladno našim okolnostima i mogućnostima, napraviti proračun za koji očekujem da će ga Sabor prihvatiti, jer je njime definirana ekonomska politika Vlade usmjerena na očuvanje makroekonomske stabilnosti", poručio je Sanader. "Makroekonomsku stabilnost uspjeli smo sačuvati i u puno težim okolnostima, u vrijeme Domovinskog rata, i ako smo tada uspjeli, nema sumnje da ćemo to učiniti i sada", dodao je.

Kazao je da je Vlada, zbog spomenutih lošijih makroekonomskih pokazatelja, revidirala pozitivna očekivanja iz prošle godine, te da se stoga očekivani gospodarski rast u 2008. planira između 4 i 4,5 posto.

No, napomenuo je da se pozitivni lanjski pokazatelji odražavaju i na ovu godinu, posebno zbog smanjenja stope nezaposlenosti - u siječnju ove godine gotovo je 38 tisuća manje nezaposlenih nego u istom razdobolju lani.

Sanader je istaknuo da Vlada proračunom nastavlja obuzdavati državnu potrošnju, da u ovoj godini planira deficit opće države između 2,3 i 2,4 posto BDP-a, što je i dalje znatno manje od 3 posto koliko zahtijeva europska monetarna unija.

Dodao je da se iz proračuna vidi nakana Vlade na povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, na snažnijem uzletu poduzetništva, za što se u ovoj godini iz proračuna kani izdvojiti 1,8 milijardi kuna, dvostruko više nego prije četiri godine.

Čak 15,8 milijardi kuna, ili 48 posto više nego 2004., planira se, kazao je Sanader, uložiti u stvaranje poticajnog poslovnog okružja, konkurentnost, društvo znanja (za obrazovanje i znanost 933 milijuna kuna više nego lani), informatizaciju društva (trostruko više nego prije četiri godine), reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Sanader ističe i da proračun vodi računa o uravnoteženom regionalnom razvoju, razvoju poljoprivrede i turizma, nastavku infrastrukturnih projekata, zaštiti kulturne baštine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene