Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prigovor na iskaz

Sanader: Olgica Spevec nije govorila istinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prigovorio je na istinitosti iskaza čelnice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgice Spevec.

Spevec je na današnjem suđenju ustvrdila da je Sanader na nju vršio pritisak kada je Agencija odlučivala o promjenama međudioničkog ugovora kojim je MOL preuzeo upravljačka prava u Ini. Nakon njena svjedočenja Sanader je ustvrdio da nije govorila istinu kada je ustvrdila da ju je, prije nego što je Agencija donijela odluku o koncentraciji, telefonom upozorio da je riječ o poslu značajnom za Hrvatsku, 'posebno vezano za plinski biznis koji je trebalo postaviti na noge'.

Pročitajte i ovo Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 AFERA INA-MOL Vrhovni sud odbio ukidanje istražnog zatvora bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju Slika nije dostupna oporavlja se od operacije ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca

>> Opomena Sanaderu, prekidao suca Turudića!

Tvrdi i da nije istinito prenijela sadržaj telefonskog razgovora u kojem ju je navodno nazvao i prekinuo razgovor, a pola sata kasnije pozvao na sastanak u vladu kako bi pojasnila odluku kojom je Agencija uvjetno dozvolila MOL-ovo stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini. Sanader je kazao da je svjedokinja bila u pravu jedino kada je kazala da nije pročitao pismo u kojem su ga članovi vijeća Agencije upozorili da MOL stječe prevladavajući utjecaj nad Inom.

'Bila je u pravu kada je rekla da pismo nisam pročitao, nisam ga ni dobio, a sada vidimo da je bilo falsificirano', kazao je Sanader. Tvrdnje da pismo o kojem je svjedokinja govorila nikada nije poslano ponovio je i Sanaderov branitelj Čedo Prodanović, ističući da je naknadno 'antidatirano, s lažnim urudžbenim brojem'.

Prodanović je kazao i da će svoje tvrdnje dokazati u nastavku suđenja u kojemu se Sanadera tereti za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a. Prema optužnici, Sanader je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom. Tereti ga se i da je od čelnika Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatska u vrijeme ratne opasnosti podigla za kupnju diplomatskih predstavništava.

Svjedočenje Roberta Ježića početkom ožujka

Suđenje se nastavlja idući tjedan svjedočenjem bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora austrijske Hypo banke Wolfganga Kulterera.

Početkom ožujka svjedočit će vlasnik Diokija Robert Ježić, koji je od Sanaderovog suradnika i prijatelja postao jedan od ključnih svjedoka protiv bivšeg premijera. Nakon njega na klupi za svjedoke trebali bi se pojaviti bivši ministar financija Ivan Šuker, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene