Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u petak u ranim jutarnjim satima u Bruxellesu kako očekuje ubrzanje pregovora s Europskom unijom.


"Ja sam govorio o stanju naših pregovora i rekao da očekujem ubrzanje pregovora", rekao je Sanader nakon radne večere na kojoj su se okupili premijeri država članica koji dolaze iz redova Europske pučke stranke.

Vezani članci Švicarska zastava, ilustracija Odugovlačili pa na kraju odustali: Švicarska odustala od sporazuma o odnosima s EU Slika nije dostupna Hoće li Washington dopustiti da jedna zemlja izađe iz eurozone i prikloni se Rusiji i Kini?

Sanader je rekao da nije imao prigode razgovarati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom o pitanju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

"Iako je postojala namjera, nije bilo prigode, jer ovaj put nismo sjedili jedan pored drugoga kao što je uobičajeno", rekao je Sanader. Na pitanje hoće li u predstojećem razdoblju doći do trilateralnog sastanka premijera Hrvatske, Italije i Slovenije o ZERP-u, Sanader je rekao da ne predviđa nikakav takav sastanak.

Glavne teme rasprave bile su pitanje ratifikacije Lisabonskog
ugovora, koji je potpisan u četvrtak, zatim formiranje "skupine za razmišljanje" koja će biti zadužena za promišljanje budućnosti Europske unije te pitanje Kosova.

Sanader je rekao da očekuje mandat za sastavljanje vlade nakon završetka drugog kruga konzultacija s predsjednikom Stjepanom Mesićem. 

"Ne znam hoću li mandat dobiti u subotu kada imam konzultacije s predsjednikom, ili će Mesić čekati službeno proglašenje rezultata izbora", rekao je Sanader.