Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader potvrdio da se sastao s Janšom

'Ništa posebno, pričali smo o našim bilateralnim odnosima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je u ponedjeljak da se prošloga tjedna u Varšavi sastao sa šefom slovenske parlamentarne opozicije Janezom Janšom, ali nije želio otkriti o čemu su razgovarali.

'Da, sastali smo se prošlog tjedna u Varšavi, na margini Kongresa Europske pučke stranke, kao što sam se sastao i s nizom drugih kolega, ali ne bi bilo korektno govoriti o sadržaju sastanka, jer se nismo dogovorili da ga obznanimo', rekao je Sanader pred početak HDZ-ova predizbornog skupa u Krapini. 'Ništa posebno, razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima', dodao je Sanader, objasnivši da je, nakon sastanka sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Mokricama, želio znati i čuti i što govori opozicija. Sanader novinarima nije želio govoriti ni o sadržaju prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom. 'Ne bi bilo korektno iznositi prijedlog prije nego što ga čuju predstavnici drugih parlamentarnih stranaka i nego što donesemo zajedničku odluku', objasnio je Sanader. Slovenski mediji u ponedjeljak su javili da Rehnov prijedlog ne predviđa izravni dodir Slovenije s otvorenim morem, što bi za Pahorovu vladu moglo biti sporno s obzirom na njezino stajalište da je prilikom proglašenja nezavisnosti 1991. godine imala izlaz na otvoreno more i da ga od tada nije izgubila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader i Janša sastat će se u nedjelju na Bledu Slika nije dostupna Idući tjedan sastanak Sanadera i Janše

Važan imje politički koncenzus

Slovenski premijer sazvao je za srijedu u 15 sati novi sastanak svih parlamentarnih stranaka posvećen raspravi o dopunjenom nacrtu Rehnova prijedloga. Pahor je već ranije istaknuo kako je za Sloveniju važno da se oko odgovora na Rehnovu inicijativu postigne konsenzus što je, kako su u ponedjeljak javili slovenski mediji, postalo problematično nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka s Pahorom prošle srijede. Veliku suzdržanost na prijedlog izrazile su Jelinčićeva Slovenska nacionalna stranka SNS te Slovenska pučka stranka SLS, dok je predsjednik najveće oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke Janez Janša, rekao da prijedlog nije idealan i da su neke formulacije u njemu nejasne pa su potrebne dodatne konzultacije.

O sporazumu možda već u četvrtak Vlada, a u petak parlamentarni odbor

Slovenski mediji ističu da je za slovensku politiku Rehnov prijedlog neizvjestan u prvom redu zato jer ne postoji sigurnost koliko će se njime uvažiti slovenski uvjet da arbitraža o granici presuđuje po 'načelu pravičnosti'. Uz to Ljubljana želi da do eventualne deblokade hrvatskih pristupnih pregovora dođe tek nakon što Sporazum o arbitraži dvotrećinskom većinom usvoje oba parlamenta, a ne odmah nakon što predsjednici vlada potvrde da je do dogovora o arbitraži došlo. Prema slovenskim najavama, ako na sastanku svih parlamentarnih stranaka u srijedu bude postignut politički konsenzus o Rehnovu zadnjem prijedlogu, o sporazumu bi onda u četvrtak odlučivala vlada, a u petak i parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene