Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neće doći do devalvacije kune'

Mesić: Dogovorio sam sa Sanaderom sjednicu Vlade o gospodarskoj krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako je s premijerom Ivom Sanaderom dogovorio tematsku sjednicu Vlade, ali da još nisu dogovorili datum.

'Da li će sjednica Vlade biti izvanredna ili redovita to me uopće ne interesira. Samo mora biti tematska, a to je pitanje gospodarske krize u kojoj se svijet nalazi, a pogađa i Hrvatsku', rekao je Mesić novinarima nakon predstavljanja Izvješća o društvenom razvoju Hrvatske za 2008. 'Dobra klima za promjene: Klimatske promjene i njihove posljedice na društvo i gospodarstvo u Hrvatskoj' Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj .

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Ocijenio je da se svijet i Hrvatska nalaze u problemu jer je liberalni kapitalizam došao do svog vrhunca i postao je kontra produktivan, a samo je profit bio motiv. Smatra da se u svijetu moraju tražiti regulatori u globalnom financijskom sektoru te da motiv u poslovanju ne može biti isključivo profit.

Na pitanje hoće li doći do dizanja kamata na bankarske kredite kazao je da Hrvatska mora komparativno gledati što se događa u svijetu i onima koji su nam slični. 'Moramo detektirati stanje u kojem se nalazimo i tražiti odgovore, a njih moraju naći financijski sektor i Vlada. Fiskalna i monetarna politika moraju tražiti rješenje', istaknuo je Mesić.

Upitan hoće li doći do devalvacije kune, Predsjednik je rekao kako misli da do toga neće doći i da će kuna ostati pod kontrolom. Na pitanje kada se može očekivati njegov susret s hrvatskim gospodarstvenicima, Mesić je kazao da će sada imati sastanak s teoretičarima koji se u institutima i fakultetima bave gospodarstvom. 'Pitat ću puno toga', rekao je Mesić na upit hoće li ih pitati i za PDV. Osobno smatra da je sada teško smanjivati prihode državi koja je zadužena.

Upitan o odnosima sa Slovenijom istaknuo je kako se zemlje koje žele biti uvažavane i prepoznatljive u svijetu moraju držati principa. Naglasio je da je Hrvatski princip, kada je Slovenija ulazila u EU, bio da zemljama naše regije treba omogućiti da se uključuju u EU i NATO.

'Mogli smo zbog istog slučaja napisati svim europskim zemljama, članicama EU, da postoji jedan bilateralni spor gdje imamo neriješenu graničnu crtu na moru sa Slovenijom i dok mi to ne riješimo da bi bilo dobro da Slovenija ne ide u EU. To nam nije palo na pamet', kazao je Mesić ponovivši da se radi o bilateralnom pitanju.

Naglasio je da se bilateralno pitanje mora riješiti na temelju međunarodnih konvencija kojima su pristupile i Slovenija i Hrvatska. Izrazio je nadu da će savjet koji se može 'dobiti od medijatora možda biti putokaz za rješenje'.

Upitan o problemu oko slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO i prijetnje referendumom, Mesić je izrazio nadu da će pobijediti racionalno političko razmišljanje te da će i ta barijera biti prevladana. 'Ako to ne bi bilo onda to više neće biti problem Hrvatske već problem Slovenije u NATO paktu', kazao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene