Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbogar bez komentara

Tuerk iznenađen Sanaderovom ostavkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavku premijera Ive Sanadera komentirali su u četvrtak slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i predsjednik države Danilo Tuerk, navodeći da se radi o unutarnjem pitanju Hrvatske, te zaželjevši bolje odnose i rješenje otvorenog graničnog pitanja.

'Slovenija je spremna na nastavak pregovora i o tome je obavijestila sve članice Europske unije', rekao je Žbogar, dodajući kako se nada da će se i nova hrvatska vlada 'vratiti za pregovarački stol'. 'Sada se nalazimo u fazi smirivanja situacije', ocijenio je Žbogar, komentirajući odnose među državama nakon neuspjeha inicijative europskog povjerenika Ollija Rehna.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Predsjednik Slovenije Tuerk istaknuo je u priopćenju za javnost da je 'Slovenija zainteresirana za stabilnu i uspješnu Hrvatsku', prenio je njegov ured. Vijest o Sanaderovoj ostavci Tuerk je prihvatio 'sa iznenađenjem', navodi se u priopćenju te dodaje da se radi o unutarnjopolitičkoj stvari Hrvatske, ali da slovenski predsjednik želi da Hrvatska bude uspješna i stabilna država i u sadašnje vrijeme ekonomske krize koja je pogodila svijet.

'Slovenija i Hrvatska dvije su susjedne države koje mnogo toga povezuje, a u sadašnjim kriznim vremenima imaju još snažnije razloge za jačanje svoje suradnje', istaknuto je u priopćenju. Također, slovenski predsjednik Tuerk ističe da dvije države sada 'trezveno i realistički' trebaju procijeniti dosadašnje napore u pregovorima Hrvatske za ulazak u euroatlantske integracije, 'posebno u EU'.

'Slovenija i Hrvatska dvije su susjedne države koje mnogo toga povezuje, a u sadašnjim kriznim vremenima imaju još snažnije razloge za jačanje svoje suradnje' I Tuerk i Žbogar se nadaju nastavku pregovora o granici

'Slovenija je zainteresirana za napredak Hrvatske u tom procesu. Postoji prilika za dodatan napor, kako bi se konačno odredila međudržavna granica', naveo je Tuerk. Kako se navodi u priopćenju za javnost, granično rješenje moguće je naći na osnovi međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa, te temeljem međunarodnog prava. 'Obje bi države trebale proučiti dosadašnja iskustva, te pojačati napore za rješenje koje će biti uzajamno korisno, pravedno i trajno', naveo je u priopćenju Tuerkov kabinet.

Žbogar je na redovnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojoj je među ostalim podnio izvješće o stanju u pregovorima Slovenije za članstvo u OECD-u koje po tvrdnjama medija usporava Finska, rekao da bi bilo neprimjereno da se osvrće na situaciju u susjednoj državi i komentira Sanaderovu ostavku, ali je dodao kako se nada nastavku pregovora o granici.

'Sanader je simbol godinama neriješenog graničnog pitanja'

Iako procjenjuju da su razlozi odlaska Ive Sanadera s mjesta hrvatskog premijera unutarnjopolitički i vezani uz loše stanje u gospodarstvu, slovenski mediji navode da oni sadržavaju i vanjskopolitičku dimenziju, te da će iznenađujuća Sanaderova ostavka možda dati novi impuls pregovorima Zagreba i Ljubljane za koju je Sanader, osobito od lanjske pobjede Boruta Pahora na izborima, postao jednom vrstom simbola 'godinama neriješenog graničnog pitanja'.

Odnosi dviju država održavali su do lani, kad je na vlast u Sloveniji opet došla vlada lijevoga centra, 'fasadu korektnosti', ali je odlaskom bivšeg premijera Janeza Janše i dolaskom Pahora odbačena i ta kurtoazna forma, tvrdi ljubljansko 'Delo'. Diplomatska komunikacija među državama zapravo je nakon toga i definitivno prekinuta slovenskom blokadom hrvatskih pristupnih pregovora, piše list.

Vodeći slovenski list navodi da su međudržavni odnosi u vrijeme kad je hrvatsku vladu vodio Sanader bili 'obostrano pothranjivani nacionalizmom i sporom'. Uz to, 'Delo' podsjeća na uvriježeno stajalište stranaka u sadašnjoj vladi da je vrijeme kad su međudržavne odnose dogovarali Sanader i Janša bilo 'izgubljeno' jer 'nijedno otvoreno pitanje nije riješeno'. Štoviše Slovenija je prema tim gledanjima u rješavanju graničnog pitanja došla u 'podređeni položaj' a bivša Janšina vlada koja je izražavala 'bezuvjetnu potporu' ulasku Hrvatske u EU, 'odričući se' istodobno parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, ništa nije dobila za uzvrat.

Sanaderova odluka o odlasku motivirana je i odnosima sa Slovenijom i Europskom unijom, ali su njeni razlozi kompleksniji, rekao je za 'Delo' politolog Zlatko Šabič.

'Europsko posredništvo i Rehnova inicijativa bile su prazna kulisa kojom se nije moglo prikriti da mogućnost za kompromis o graničnom sporu zapravo niti ne postoji', navodi u 'Delu' komentatorica Saša Vidmajer. Nasljednik ili nasljednica Sanadera na mjestu premijera morat će pregovore o granici 'pomaknuti s mrtve točke', a to je 'dobra vijest za Hrvatsku, Europsku komisiju i sve članice EU-a', kazao je Šabič. Slovenski mediji spekuliraju i o tome kako Sanaderov odlazak iz aktivne politike nije definitivan i da se radi o 'manevru' usmjerenom u sređivanje odnosa u stranci i vladi ili pak o 'pripremi' za predsjedničke izbore.

'Sanader je pred najavu povlačenja izveo više zamjena u vrhu HDZ-a i među ministrima. To će mu osigurati da zadrži svoj utjecaj, samo što više neće biti krivac za odluke koje se donose', navodi tako u komentaru ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'. Tek će vrijeme pokazati je li Sanader bio iza nedavnih medijskih objava kako se razmišlja o 'povlačenju sporne pristupne dokumentacije' kako bi Ljubljana deblokirala pristupne pregovore s EU-om ili će 'nacionalistička' frakcija u HDZ-a inzistirati na načelu 'ne damo ni milimetra svoje zemlje', navodi u komentaru 'Dnevnika' Zoran Senkovič.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Ivo Vajgl izjavio je za 'Dnevnik' da je odlazak Sanadera što se tiče Slovenije 'pitanje hrvatske politike', ali da to istodobno može biti i 'rješenje problema' jer je Sanader, ustvrdio je Vajgl, bio neugodan pregovarač koji je 'potpaljivao emocije' kad se radilo o graničnim pitanjima.

>> 'Sanaderova ostavka je skandalozna'

>> 'Ostavka je unutarnje pitanje Hrvatske'

>> 'Naši odnosi nemaju veze s ostavkom Sanadera'

'Tako je tražio javnu potporu i to po cijenu koji moderna politika koja za cilj ima rješavanje problema teško može podnijeti', izjavio je Vajgl koji se već niz godina zauzima za tajnu diplomaciju preko posrednika koja bi se vodila izvan javnoga fokusa, te za povratak na načela iz sporazuma Drnovšek-Račan.

'Dnevnik', koji je nakon 'Dela' drugi najutjecajniji slovenski list, citira mišljenja istaknutijih slovenskih političara da će se politička slika odlaskom Sanadera u Hrvatskoj promijeniti, te da je to za Zagreb 'trenutak istine' za odluku o tome kako dalje u odnosima s Bruxellesom i Ljubljanom. (Hina)

Vjerujete li da će se situacija sa Slovenijom sada poboljšati?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene