Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenska blokada ostaje

'Naši odnosi nemaju veze s ostavkom Sanadera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji prenijeli su u srijedu procjene da povlačenje Ive Sanadera s mjesta predsjednika hrvatske vlade i HDZ-a neće bitno utjecati na hrvatske odnose sa Slovenijom i rješavanje graničnog prijepora.

Takvo je uvjerenje u srijedu popodne za internetski portal Žurnal iznio Borut Šuklje, negdašnji predstojnik kabineta Janeza Drnovšeka, koji se nakon odlaska iz aktivne politike bavi lobiranjem i političkim analizama. Portal je u prvoj reakciji na Sanaderovo povlačenje iz aktivne politike iznio da bi njegova ostavka mogla pridonijeti fleksibilnijem stajalištu Zagreba prema stajalištima što ih u graničnom sporu i hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom zastupa Ljubljana. Sanader je najutjecajniji hrvatski političar, ali to neće utjecati na odnose dviju država, a prerano je za ocjenu kako će to utjecati na odnose u Hrvatskoj, rekao je Šuklje za portal Žurnal.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman''

>> Vidi, vidi: Finska blokirala Sloveniju

>> 'Slovenska blokada ne smije vas obeshrabriti'

Slovenska je televizija u popodnevnim vijestima posebno istaknula da Sanader na konferenciji za novinare, na kojoj je javnost obavijestio o ostavci, nije posve zanijekao da je njegov potez motiviran i promišljanjem o neučinkovitosti u proboju prema nastavku i završetku pregovora s Europskom unijom. Slovenska tiskovna agencija STA objavila je popodne, uz vijest o Sanaderovoj neočekivanoj ostavci, njegov životopis i politički profil, ustvrdivši da je riječ o 'jednom od najutjecajnijih hrvatskih političara', čija je stranka pod njegovim vodstvom dvaput pobijedila na parlamentarnim izborima.

Među ostalim, slovenska agencija navodi da su odnosi dviju država u vrijeme kad je Sanader vodio hrvatsku vladu bili promjenjivi, obilježeni usponima i padovima. No dodaje se da su se odnosi Ljubljane i Zagreba jako zaoštrili u prvoj polovici godine, kad je vlada Boruta Pahora nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om uvjetovala bilateralnim graničnim pitanjem, tumačeći da je hrvatska vlada 'prijepornom dokumentacijom' bilateralni spor unijela u proces pregovora s EU-om.

'Odnosi sa Slovenijom nemaju veze sa Sanaderovom ostavkom'

Ostavku Sanadera komentirao je među prvima zastupnik u slovenskom parlamentu Franco Juri, koji se spominje kao mogući nasljednik Ive Vajgla na mjestu predsjednika vanjskopolitičkog odbora, a kao i Vajgl pripada stranki Zares, koja je članica vladajuće koalicije premijera Boruta Pahora. Zamoljen za komentar ostavke Juri je rekao da je to unutarnjepolitičko pitanje Hrvatske. On je dodao kako su se 'zadnjih dana mogla u hrvatskim medijima pročitati neka nekonvencionalna, hrabra i pragmatično inspirirana stajališta nekih političara' vezano uz moguće povlačenje 'spornih' dokumenata kako bi se otklonile rezerve slovenske vlade prema nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, no istaknuo je kako ne zna koliko je to uopće u vezi sa Sanaderovom ostavkom.

Komentirajući na molbu slovenskog radija mogući utjecaj Sanaderove ostavke na slovensko-hrvatske odnose, hrvatski analitičar Davor Gjenero rekao je da će ona djelovati destabilizirajuće na političke odnose u Hrvatskoj, ali da nije uvjeren da će dovesti do deblokade odnosa sa Slovenijom. Kako je dodao, onaj tko bude naslijedio Sanadera na položaju premijera neće u rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom imati onako širok manevarski prostor kakav je imao Sanader te se u tom smislu ne očekuje bitan pomak u odnosima Ljubljane i Zagreba. (Hina)

Vjerujete li da će se situacija sa Slovenijom sada poboljšati?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene