U Đakovu je održan prosvjed zbog pripajanja Državne ergele lipicanaca Hrvatskom konjogojskom centru-Ergeli Lipik.


Na prosvjedu, koji je organizirao grad Đakovo, u znak podrške đakovačkoj državnoj ergeli lipicanskih konja, protiv odluke Vlade o pripajanju te ustanove Hrvatskom centru za konjogojstvo Ergeli Lipik, okupilo se nekoliko stotina ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosor: Vodit ćemo računa o ponosu svih građana Hrvatske Slika nije dostupna Štednja ili dodvoravanje premijerki?

>> Gradonačelnici Đakova i Lipika u sukobu zbog ergele

Prosvjed je održan na trgu Franje Tuđmana, a prosvjednici su bili 'oboružani' traktorima i transparentima. 'Sanader je odjedrio, Jadranka neka sjaše', 'Ostav' nam konje! Vodi si Pahora u Lipik!', 'Đakovo se mora razvijati, a ne razbijati', samo su neki od transparenata koje su nosili Đakovčani.

Gradonačelnik Zoran Vinković rekao je kako je ovo dan kada traže ostavku ministra uprave Davorina Mlakara i ravnatelja Hrvatskog centra za konjogojstvo Mate Čačića. Ponovio je zahtjeve  Đakova za preseljenje sjedišta centra u Đakovo te Vladi poručio kako je ovo zadnji prosvjed upozorenja Đakovčana.

‘Ne promijeni li Vlada svoju odluku o pripajanju đakovačke ergele centru i ergeli u Lipiku, organizirat ćemo blokadu prometa u Đakovu, pa i Slavoniji i Hrvatskoj’, najavio je Vinković.

'Nećemo stati s prosvjedima'

Svih pet predstavnika seljačke koordinacije: Tomislav Pokrovac, Josip Zmaić, Mato Brlošić, Vinko Pipić i Dragutin Dukić, dali su podršku Gradu Đakovu i izrazili svoje protivljenje Vladinoj odluci, zatraživši da Vlada odustane od pripajanja Ergele Đakovo Lipiku. Dali su joj rok od deset dana da povuče svoju odluku, inače planiraju krenuti u blokadu Slavonije i Zagreba.

‘Nećemo stati s prosvjednim aktivnostima sve dok Vlada ne povuče svoju odluku’, rekao je Pokrovac, a Zmaić ocijenio kako je 'slučaj Ergela' izmišljeni problem kojim, rekao je, Vlada želi odvući pažnju javnosti sa stvarnih problema.

Potporu đakovačkoj Ergeli u ime Osječko-baranjske županije dao je dožupan Željko Kraljičak. Gradonačelniku Lipika poručio je kako nema ništa protiv Lipika i tamošnje ergele, već da se zalaže da obje ergele imaju svoju samostalnost, svoju pravnu osobnost.