Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog prijedloga pripajanja

Gradonačelnici Đakova i Lipika u sukobu zbog ergele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Lipika Antun Haramija oštro je reagirao na retoriku đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića.

Za Vinkovića gradonačelnik Lipika ocjenjuje da je ovih dana s prezirom i podcjenjivanjem govorio o Lipiku u osudi vladina prijedloga pripajanja Državne ergele lipicanskih konja iz Đakova Državnoj ergeli u Lipiku. Haramija u priopćenju ističe neugodnu iznenađenost prezirom i podcjenjivanjem grada Lipika s kojima se posljednjih dana đakovački gradonačelnik obraća hrvatskoj javnosti. 'Žao mi je što sam doveden u situaciju konfrontacije s kolegom gradonačelnikom, koji nije prihvatio prijateljsku ruku Lipika, već je iz dana u dan omalovažavao dostojanstvo i mir grada Lipika i njegovih građana', ističe lipički gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Božični bal lipicanaca - 1 Čarobna atmosfera Božićna bajka iz Đakova: "Karte su prodane prije tri mjeseca, a oni su ponos Slavonije i cijele Hrvatske" Slika nije dostupna Namjerno trovanje? Pokrenuta istraga: Sumnja na trovanje lipicanaca

>> Koordinacija seljačkih udruga protiv pripajanja đakovačke ergele Lipiku

>> Štednja ili dodvoravanje premijerki?

U kontekstu posljednjih statusnih odluka Vlade RH, Haramija ističe da će Vlada svojom stručnošću i autoritetom usmjeriti budućnost hrvatskog konjogojstva, i đakovačkog i lipičkog, na dobrobit svojih stanovnika. 'Lipiku nitko ne može oduzeti lipicance, kao niti Đakovu njihove. Gdje će biti njihova krovna asocijacija, pitanje je administrativne odluke na koju nismo utjecali, a nećemo niti ubuduće', navodi Haramija.

Ocijenivši da je gradonačelnik Đakova izmanipulirao svoje sugrađane i širu javnost tako da je 'na ovakav neumjesan način otvorio preuranjenu predizbornu kampanju', Haramija je pozvao građane Đakova da ne nasjedaju na podvale svoga gradonačelnika, a Vinkoviću poručio da će on osobno, kao i njegovi sugrađani, ubuduće ignorirati svaki igrokaz po njegovu scenariju.

>> Ravnatelj đakovačke ergele: Vlada vodi brigu

>> 'Pahora si vodi u Lipik, a nama ostavi konje'

Na skupu potpore, održanom 1. kolovoza u Đakovu, gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković zatražio je da đakovačka ergela sačuva svoju opstojnost, te da se sjedište Hrvatskog konjogojskog centra preseli u Đakovo, u tamošnju ergelu, 'za kojom je 504 godine povijesti te 204 godine organiziranog lipicanskog uzgoja'. Građanima Lipika i Pakraca poručio je da Đakovčani nemaju ništa protiv njih, a lipičkom gradonačelniku da 'ne zavađa ljude i da Đakovo i Lipik nisu ni u kakvom ratu'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene