Još jedna priča koju je Provjereno otvorilo prije mjesec dana dobila je nastavak. I to pozitivan! Naime, djeca s poteškoćama u razvoju, ali i odrasli – ipak ostaju ondje gdje su godinama dolazili na terapiju. Detalje otkriva reporterka Provjerenog Barbara Majstorović Ivezić.

Galerija Provjereno: Udruga Fala - 2 Provjereno: Udruga Fala - 1 Provjereno: Tajana Špiček - 1 +5 Provjereno: Tajana Špiček - 2

Udruga za terapijsko jahanje Fala, ne mora na cestu! Naime, zbog spora koji godinama traje između njih i udruge veterana vojne policije – prijetila im je ovrha. Deložacija. I oni, kao i životinje spašene iz klaonica koje su služile za terapiju - ostali bi bez prava na korištenja zemljišta na kojem se nalaze.

Udruga veterana, koja je godinama imala nelegitimno vodstvo, a čiji je donedavni predsjednik kazneno prijavljen DORH-u - udrugu Fala je i fizički htio izbaciti.

Odlukom Visokog trgovačkog suda izgubili su spor.

"Ovaj sud nalazi da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio da je tužitelj predmnijevani vlasnik. Proizlazi da je tužitelju dozvoljen ulaz i korištenje poslovne zgrade, a da ugovor o darovanju između Reprublike Hrvatske i tužitelja nije sklopljen, odnosno bit će sklopljen kada se ispune pretpostavke iz članka 2. odluke Vlade", stoji u propćenju suda.

Provjereno: Udruga - 8 Sraz Davida i Golijata: Udrugu za terapijsko jahanje sa zemljišta bi mogli otjerati veterani Domovinskog rata - "Prijetio nam je da će nas porušiti bagerima"

Veterani su naime imali uvjet. Dobili su zgradu na korištenje. A ako u djelo provedu svoj plan o gradnji rekreacijskog centra, država će im darovnim ugovorom prepustiti zemljište.

"Udruga branitelja nije ispoštovala te neke stvari koje su trebali napraviti u ovih 11 godina", poručuju iz udruge Fala.

Za to je trebalo prije svega dobiti potrebne dozvole. Dozvola nema. A kao što se može vidjeti, i ono što je postojalo prepušteno je propadanju. Nastojali smo kao i prije mjesec dana stupiti u kontakt s vodstvom udruge veterana. U međuvremenu, Provjereno doznaje, predsjednik je postao bivši, a dotadašnji potpredsjednik novi šef. Javio se na telefon, ali o odluci suda i činjenici da im je propao plan da ovrše i deložiraju udrugu Fala – nije želio govoriti.

S druge strane onima koji su strepili za svoju sudbinu, ali i dobrobit stotina onima kojima pomažu olakšanje!

Cijelo vrijedno zemljište veće je od 9500 metara kvadratnih zasad neće mijenjati vlasnika. Republika Hrvatska i dalje stoji upisana kao vlasnik. Novom sudskom odlukom –spašen je rad jedne vrijedne i za zajednicu dobre terapijske udruge koja je tijekom niza godina pomogla na stotine djece, ali i odraslih s poteškoćama u razvoju. Novo vodstvo veterana sada najavljuje da će sjesti, razgovarati i pokušati naći zajednički jezik s udrugom Fala!

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju