Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trg bana Jelačića domaćin je sajamske manifestacije "Domaće je domaće" koja će, u organizaciji Udruge branitelja proizvođača “Panonija” do srijede, 6. travnja Zagrepčanima ponuditi proizvode stotinu izlagača iz cijele Hrvatske.


Osim prehrambenih proizvoda koji, kako kažu organizatori, s ponudom "od kulena do pršuta" na središnjem zagrebačkom trgu povezuju razne hrvatske krajeve, sajam predstavlja zaboravljene zanate i rukotvorine.

Vezani članci Tomo Medved (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Ministar Medved: "Status hrvatskog branitelja ne znači automatski i mirovina" Potpisivanje sporazuma o provođenju sistematskih pregleda hrvatskih branitelja (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Država nastavlja s besplatnim sistematskim pregledima za branitelje, osigurano više od 20 milijuna kuna

Sajam je u nedjelju posjetio i ministar branitelja Tomo Medved koji je s izlagačima razgovarao o problemima s kojima se branitelji proizvođači susreću pri uzgoju, proizvodnji, preradi i plasiranju gotovih proizvoda na hrvatsko tržište.

"Obveza mi je da, nakon što od nositelja tih djelatnosti čujem njihove probleme i poteškoće, zajedno s ostalim ministarstvima u Vladi te sa županijama i gradovima pronađemo najoptimalnije modele njihove organizacije i pružimo im potporu tamo gdje eventualno imaju zapreke u svom redovnom radu", rekao je Medved.

Branitelji proizvođači, kao i članovi njihovih obitelji, u proteklih su pet godina već predstavljali svoje proizvode na sajmovima po Hrvatskoj, a počelo se s Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom županijom.

"Počeli smo sa županijama koje su zapostavljene po pitanju plasmana proizvoda, no s vremenom su nas prepoznali izlagači iz cijele Hrvatske i javila se potreba da se organiziramo i zajedno izađemo na tržište", rekla je Zorica Gregurić, dopredsjednica Udruge.

"To su mala gospodarstva koja se inače ne bi predstavili, no kroz zajednički nastup visoki troškovi prijevoza i noćenja svedeni su na najmanju moguću mjeru", objasnila je.

Uz prodaju raznih delicija i prikaz njihova spravljanja na tradicionalan način, primjerice slavonskog čobanca, kotlovine i 'poderanih gaća', na Trgu će se predstaviti tradicionalni zanati, izrada rukotvorina, zlatoveza i šlinge, tradicionalnih reklji.(Hina)