Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Prijedlog rezolucije Senata s potporom RH za NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski senator Richard Lugar podnio je prijedlog rezolucije u kojoj američki Senat izražava "snažnu potporu" da NATO na svom travanjskom summitu u Bukureštu uputi pozivnice za članstvo Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji.

"SAD treba preuzeti vodeću ulogu u podršci davanju pozivnica Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji da se pridruže NATO-u na summitu u Bukureštu", kaže se u prijedlogu rezolucije, koji je početkom tjedna podnesen Vanjskopolitičkom odboru Senata, u kojem je senator Lugar najviši republikanski član.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

"Hrvatska, Makedonija i Albanija mogu igrati važne uloge u aktivnostima NATO-a u jugoistočnoj Europi, kroz svoj jedinstveni geostrateški položaj te odvraćajući i prekidajući svaki napor bilo koje strane da nasiljem destabilizira regiju", ističe se u rezoluciji, koje je supokrovitelj republikanski senator George Voinovich.

Također se naglašava da je NATO vodio vojne operacije protiv SR Jugoslavije kako bi ostvario cilj trajnog mira na Kosovu, te da je SAD sada priznao neovisnost Kosova i treba podržati njegovu integraciju u međunarodne i euroatlantske institucije.

Odbor bi uskoro trebao glasovati o prijedlogu, koji potom treba biti podnesen na usvajanje cijelom Senatu, doznaje se u uredu senatora Lugara.

U prijedlogu rezolucije ističe se da je "politička neovisnost i teritorijalni integritet novih demokracija u jugoistočnoj Europi vitalan za europski mir i sigurnost kao i za interese SAD-a".

Za Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju u rezoluciji se ocijenjuje da ostvaruju "značajan napredak" u uspostavi civilne kontrole nad svojim vojskama i pokazuju sposobnost operativnog djelovanja s vojnim snagama zemalja NATO-a po standardima Saveza.

Tri zemlje načinile su i značajna poboljšanja u njihovim demokratskim procesima, uključujući prihvaćanje etničke raznolikosti, poštivanje ljudskih prava, izgradnju slobodnog tržišnog gospodarstva i promicanju dobrosusjedskih odnosa, navodi se u tekstu.

Ocjenjuje se da širenje NATO-a pridonosi njegovoj vojnoj sili i značaju, te se izražava potpora daljnjem širenju NATO-a na "kvalificirane kandidate".

U priopćenju povodom podnošenja prijedloga, senator Lugar kaže da svaka od tri zemlja članice Jadransko-američke povelje igra važnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, napominjući kako su tri zemlje jasno izrazile želju da se pridruže NATO-u i da se već osam godina pripremaju kako bi ispunile kriterije za članstvo u Savezu.

Također se ističe "značajan doprinos" triju zemalja mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene