Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uštede od 4 milijuna kuna

Zbog štednje zastupnici ostaju samo na vodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor će 23. rujna započeti jesensko zasjedanje, i to s novim paketom ušteda u svojim materijalnim troškovima, koje bi, kako je danas najavio predsjednik Sabora Luka Bebić, na godišnjoj razini trebale iznositi više od četiri milijuna kuna.

Bebić je na konferenciji za novinare izjavio da je saborsko Predsjedništvo, koje se prijepodne sastalo, razmatralo koliko i na kojim troškovima Sabor još može uštedjeti i tako dodatno rasteretiti državni proračun. Odlučeno je da se ukinu parkirna mjesta u garaži Tuškanac za potrebe Sabora, što bi, kaže Bebić, donijelo uštedu od 1,5 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Pročitajte i ovo llustracija treba poboljšati upute Nanizali se propusti, oporba poručuje: "Očito je nekim kolegama teško" Glasanje u Saboru - 14 peglale se kartice Objavljeni troškovi zastupnika - stanovi, putovanja, automobili: Pogledajte koji su najviše potrošili

Slijedi, dodaje, polovično smanjenje tiskanja materijala za plenarno zasjedanje, te će se zastupnike pozvati da se o točkama koje su upućene na sjednicu informiraju putem interneta. Saborski klubovi i zastupnici mogu računati na manji fond tiskovina, saborski odbori održavat će se samo u Zagrebu, u pravilu u zgradi Sabora, a na njihovim će se sjednicama služiti samo voda, ne više kava i sokovi.

Bebić najavljuje i veće ograničenje u korištenju službenih mobitela - umjesto sadašnjih 500 kuna limit će biti za 100 kuna manji, a za polovicu će se smanjiti broj ugovora o djelu. Za 30 posto smanjit će se prekovremena dežurstva saborskih službenika - Bebić najavljuje da će se dežurstva kontrolirati video nazdorom te će se plaćati samo ona koja su nadzorom i potvrđena kao odrađena. 'Sve skupa, uštede bi se kretale preko četiri milijuna kuna', kazao je Bebić.

Bebić vjeruje da bi se do kraja godine mogao promieniti Ustav

Najavio je da će predstojeća 14. saborska sjednica trajati pet tjedana, s jednotjednom stankom za Dan neovisnosti, na predloženom dnevnom redu su 63 točke, od kojih je šest zakona koji se usklađuju s propisima EU. Vjeruje da će Sabor do kraja godine okončati posao oko usklađivanja hrvatskog sa zakonodavstvom EU - potrebno je donijeti još desetak zakona te, po potrebi, još neke već donesene izmijeniti ili dopuniti.

Bebić vjeruje i da bi Sabor do kraja godine, budu li prijedlozi u skorije vrijeme upućeni u proceduru, mogao promijeniti hrvatski Ustav u dijelu koji se odnosi na zatvaranje pregovaračkih poglavlja i pristupanje Hrvatske u EU. Ostale inicijative, poput ukidanja biračkog prava dijaspore ili ukidanje zastara za kriminal u privatizaciji, po Bebiću su predmet dogovora između parlamentarnih stranaka. 'Za to ima vremena', kazao je.

Upitan je li među tim inicijativama i smanjenje ovlasti Predsjednika Republike, Bebić je odgovorio kako nije čuo da se takva inicijativa spominje kao ona koju bi razmatrao Sabor, te da vjeruje kako su predsjedničke ovlasti u Ustavu već kvalitetno formulirane. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene