Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski odbor za unutarnju politiku danas je tematski razmatrao pripreme za predstojeću protupožarnu sezonu, a članovi odbora zaključili su da bi bilo dobro kad bi se prije sezone završila istraga o kornatskom slučaju, kako bi vatrogasci u ovu sezonu ušli neopterećeni tom tragedijom.


Odbor je na za javnost zatvorenoj sjednici saslušao izvješće glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, koji je novinarima kazao kako mu je žao što je kornatska tragedija bacila veliku sjenu na vatrogasni sustav koji je lani ugasio 2.727 požara.

Vezani članci Policija, ilustracija Veleposlanica obavijestila Vladu o incidentima protiv bugarskih državljana, MUP prikuplja informacije Studentski kampus u Slatini - 1 Nekoliko dana do izbora, a njihov ključni gradski projekt provjeravaju USKOK i policija: "Kampus nam treba, ali ne na ovakav način"

Izvijestio je da je zračna potpora vatrogascima ojačana za tri izviđačka aviona, a da će se za predstojeću sezonu unajmiti i dva dodatna kanadera, budući da će lani kupljeni kanaderi biti isporučeni dogodine.

Kazao je i kako je protupožarna sezona proširena te da će trajati od 1. lipnja do 30. rujna i dulje, ako bude potrebno.

Najavio je i intenzivniji policijski nadzor mogućih požarišta, te prebacivanje 2.000 gasitelja iz unutrašnjosti na 46 baza u priobalju.

Na Prevlaki će se osnovati posebna baza, koja će paziti na eventualne požare iz Crne Gore, a požare koji se iz BiH šire na dubrovačko područje pokušat će se zaustaviti kopanjem širokih prosjeka na samoj granici, rekao je Jurin.

Posebno je naglasio da je vatrogasni sustav u samom startu iz državnog proračuna dobio 24 milijuna kuna, tri puta više nego što im je prebačeno uoči prošlogodišnje sezone i dovoljno za financiranje svih aktivnosti u pripremi sezone.

Predsjednik odbora Ranko Ostojić najavio je da će Odbor pripreme za protupožarnu sezonu razmotriti na još jednoj sjednici.