Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politiziranje s braniteljima

Saborska vlast i oporba svađale se na temu branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klubovi HDZ i SDP-a podržali su poslijepodne u Hrvatskome saboru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji se usklađuje s pravnom stečevinom EU, a u raspravi je naglašena nužnost donošenja izmjena kako bi se spriječile zlouporabe u korištenju povlastica.

Izmjenama se želi spriječiti zlouporaba korištenja povlastica za uvoz automobila, gospodarskog inventara i ortopedskih pomagala, odnosno mogućnost da se oni nakon što su uvezeni temeljem različitih ugovora ili punomoći prenose na korištenje drugim osobama. ‘Takvim se pravnim poslovima gubio osnovni smisao carinskih i poreznih olakšica’, upozorio je državni tajnik za branitelje Krunoslav Mesarić naglasivši kako se sadašnjim izmjenama ne dira u prava koja branitelji ostvaruju temeljem zakona. Izmjenama se tako, objasnio je, produžuje rok s dvije na četiri godine unutar kojih branitelj ili član obitelji poginulog branitelja koji je preko povlastice nabavio automobil isti ne može dati na korištenje drugoj osobi ili prodati ga.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Također, naveo je, Vlada bi uredbom utvrdila najvišu vrijednost osobnog automobila, uvjete za plaćanje carine, posebnog poreza, poreza na dodanu vrijednost kojih je bio oslobođen pri uvozu, te uvjete i postupak ostvarivanja carinskih i poreznih olakšica. Ivica Pančić (SDP) podsjetio je da je još 2001. Račanova vlada htjela novim Zakonom o hrvatskim braniteljima regulirati i pravo na uvoz automobila. Oporba je tada, navodi, rekla kako Vlada ‘napada same temelje Domovinskog rata’. ‘Automobili su bili izgovor da se tadašnja Račanova vlada uz moju malenkost proglase maltene veleizdajicama’, ustvrdio je Pančić. A sada HDZ-ova vlada mijenja zakon, nastavio je, ‘pozivajući se da je cilj spriječiti zlouporabe braniteljskih olakšica’.

Da je SDP to napisao bili bismo veleizdajnici. Kada to HDZ napiše to se mora prihvatiti. I nećemo biti protiv, zato što znamo da je to potrebno. Ivica Pančić ‘Da je SDP to napisao bili bismo veleizdajnici. Kada to HDZ napiše to se mora prihvatiti. I nećemo biti protiv, zato što znamo da je to potrebno’, rekao je Pančić upozorivši na nužnost izmjena kako se ne bi događali primjeri nabavke skupih automobila preko povlastica rođaka. Josip Đakić (Klub HDZ-a) naglasio je nužnost izmjena, te dodao da one ‘ne idu na štetu, već na korist branitelja’. Donošenjem ovog Zakona, uvoz osobnih automobila i opreme za obavljanje samostalne gospodarske djelatnosti bit će oslobođen plaćanja carine ako se on obavlja iz zemalja članica EU, dok je na uvoz izvan područja EU plaćanje carine obvezno.

Zastupnici su u objedinjenoj raspravi raspravili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o knjižnicama kojima se, uz ostalo, izjednačuje položaj domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba pri osnivanju, muzeja, knjižnica i specijaliziranih i privatnih arhiva.Prethodno je kratko raspravljen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o HAZU kojima se precizira status suradnika akademije, a propisuje se i četverogodišnje trajanje mandata članova predsjedništva Akademije, umjesto dosadašnjeg trajanja mandata od tri godine. U tijeku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene