Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski bi sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja trebao razmotriti zahtjev Kluba SDP-a za smjenom ministra gospodarstva Branka Vukelića, kojega u toj stranci smatraju odgovornim za potpisivanje štetnih ugovora u 'Brodosplitu'.


SDP-ovci tvrde da je Vukelić, kao predsjednik Nadzornog odbora 'Brodosplita', unatoč upozorenjima pokazao ustrajnost u sklapanju štetnih ugovora i svjesno branio nesposobnu ili neodgovornu Upravu tvrtke u stopostotnom državnom vlasništvu te na taj način izravno oštetio porezne obveznike.

Vezani članci Tomislav Čorić Ćorić o mogućoj nadogradnji na elektrani Krško: "Na to Hrvatska neće gledati benevolentno" Sud potvrdio: Boro Nogalo nezakonito je smijenjen - 6 Boro Nogalo najavio povratak na čelo Srebrnjaka: "Bio bih kukavica da se ponovo ne kandidiram"

Ministra optužuju i za odgovornost za smjenu financijskog direktora u 'Brodosplitu', koji je odbio potpisati sumnjive transakcije, kao i da je ignorirao činjenicu da je HBOR u listopadu 2005. odbio transakcije 'Brodosplita' zbog sumnjivih pobočnih ugovora.

Podsjećaju kako je istragu o sumnjivim transakcijama 'Brodosplita' pokrenuo austrijski Interpol.

Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu danas su
podnijeli odvojene istražne zahtjeve protiv više osoba, članova
sadašnje i bivše uprave 'Brodosplita' zbog sumnje da su prvi počinili kažnjiva djela zloporabe ovlasti, a drugi sklapanja štetnih ugovora. 

Predistragom pokrenutom na temelju anonimne kaznene prijave prošloga svibnja obuhvaćen je bio i Nadzorni odbor, predsjednik kojega je ministar gospodarstva Branko Vukelić, no novi istražni zahtjev ne odnosi se na njega.