Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će izbori?

Sabor sutra o izborima zastupnika iz RH u Europski parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor sutra će zasjedanje nastaviti raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, koji je nužna zakonska pretpostavka za raspisivanje i održavanje neposrednih općih 'ad hoc' izbora za hrvatske članove u Europskom parlamentu.

S obzirom na obveze preuzete Ugovorom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, predloženim se izmjenama utvrđuju pretpostavke kako bi Hrvatska do 1. srpnja i pristupanja Uniji imala svojih 12 izabranih članova Europskog parlamenta. Izbori za Europski parlament u sadašnjem sazivu održani su 7. lipnja 2009. godine, pa petogodišnji mandat zastupnika tog parlamenta istječe u lipnju 2014. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

>> Izbori za EU parlament mogući i u lipnju

Od kad počinje teći mandat?

Zakonskim je izmjenama određeno da mandat izabranih hrvatskih članova u Europski parlament počinje teći od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, umjesto dosadašnjeg određenja da im mandat počinje teći od početka prvog zasjedanja Europskog parlamenta nakon izbora u Hrvatskoj.

Predlaže se da Zakon stupa na snagu 1. ožujka, a ne, kako je bilo do sada, danom pristupanje Hrvatske Uniji.

Izborna povjerenstva

Vlada predlaže i da se izborna općinska i gradska povjerenstva mogu imenovati u istom sastavu za više općina i gradova s obzirom na to da je sve jedna izborna jedinica, pa, tvrde u Banskim dvorima, nema potrebe za 500 gradskih i općinskih izbornih povjerenstava.

Otvorene liste - glasovanje za kandidata

Na izborima za Europski parlament prvi se puta u hrvatsku izbornu praksu uvode otvorene liste, pa će birači, osim za stranku, moći glasovati i za jednog kandidata s liste te stranke za koju su glasovali. Sabor je u ožujku prošle godine imenovao 12 promatrača u Europski parlament, razmjerno udjelu u sastavu Sabora.

Izbore raspisuje Josipović

Izbore za hrvatske članove Europskog parlamenta raspisat će Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je najavio da će prije odluke o raspisivanju provesti konzultacije s Vladom, parlamentarnim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnog života.

Kada bi se trebali održati izbori?

U domaćoj politici u tijeku je rasprava o tome kada bi se trebali održati izbori za hrvatske članove u Europskom parlamentu, pri čemu oporba smatra kako bi bilo najbolje da se oni održe u svibnju, na isti dan kada i lokalni izbori. Premijer Zoran Milanović prošloga je tjedna pozvao sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene