Obavijesti Video Pretražite Navigacija
padale opomene

Sabor: Uz subvencioniranje stambenih kredita nužan i rast plaća

Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr)
Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr) Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Država mora dati jednaku šansu svim građanima, plaće se moraju povećati, a ima i prostora da se spuste kamate na stambene kredite, poručila je u utorak saborska oporba raspravljajući o izmjenama zakona o subvencioniranju stambenih kredita i o društveno poticanoj stanogradnji.

10:33 - Nikola Grmoja iz MOST-a zaradio je dvije opomene od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića nakon što se u prijavi kršenja poslovnika požalio kako nije dobio odgovor na pitanje koje je prije nekoliko mjeseci uputio Ministarstvu vanjskih poslova.

10:25 - Branko Bačić iz HDZ-a govorio je o mirovinskoj reformi i kampanji ministra Pavića, rekavši da se radi o informativnoj kampanji, a ne protureferendumskoj, kako tvrdi oporba. Tvrdi da preporuke Venecijanske komisije nigdje ne govore o tome da u predreferendumskoj fazi Vlada kampanju o mirovinskoj reformi ne smije financirati javnim novcem. Tvrdi i da je Vladina kampanja o mirovinskoj reformi počela puno prije nego su sindikati krenuli s inicijativom za raspisivanje referenduma.

10:22 - Bojan Glavašević poručio je građanima da se situacija u Hrvatskoj neće promijeniti sama od sebe, neizravno pozvavši građane na izbore.

10:15 -  Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a dotaknula se referenduma i mirovinske reforme. Smatra da će bilo koji referendum u Hrvatskoj proći ako ga podržava Crkva ili Vlada. "Ako im referendum ne odgovara, onda se financiraju spotovi", kazala je čelnica GLAS-a.

Govorila je i o mirovinama po posebnim propisima, napomenuvši da to pitanje nitko ne otvara. "Kada vidite koliko se sredstava daje za njih...to je pitanje koje se ne otvara. Znamo da je 90-ih godina jako puno radno sposobnog stanovništa otišlo u mirovinu". Uputila je poruku vladajućima:

"Nemojte braniti ljudima da se izjašnjavaju. Referendum je izravni oblik odlučivanja. Pustite građane da se izjasne što misle o mirovinskoj reformi", poručila je.

10:12 - Hrvoje Zekanović (Hrast) pozvao je građane da dođu na u Bleiburg na, kako je poručio, obilježavanje jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda. "Nemojte se bojati, nemojte se bojati onih koji vas žele zastrašiti i reći vam da Bleiburg nije mjesto gdje treba ići, da se na Bleiurgu ništa nije dogodilo. Nešto se dogodilo i tamo treba otići, Hrvati ne smiju nikada zaboraviti Bleiburg", poručio je Zekanović. Građane je pozvao i na Hod za život protiv pobačaja, koji će se u svibnju odžati u nekoliko gradova.

9:57 -  Branko Hrg iz HDS-a apelirao je na vladajuće da zakonski reguliraju neradnu nedjelju. Smatra da je neradna nedjelja bitan segment natalitetne politike.

9:36 - "Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“, rekao je SDP-ov Gordan Maras napomenuvši kako je to poslovica koja oslikava HDZ. Podsjetio je na afere HDZ-ovih ministara.

"Ministri ne mogu objasniti svoju imovinu, a ta imovina je usko povezana s poduzetnicima koji su njihovi prijatelji. Sjetite se ministrice Žalac i afere s mercedesom. Ministar Marić kupio je pak od svojeg prijatelja kuću za višestruko manju cijenu.

Tu je i afera ministra Tolušića, za kojeg mediji tvrde da je prijavio manju kvadraturu kuće u imovinskoj kartici. Očito je da ministri koriste svoje pozicije i jasno je da vuk dlaku mijenja ali ćud nikada.

Samo je drugačiji model od prije 20 godina. HDZ je ista ona stranka iz 90-ih, stranka koja je provela najveću pljačku u Hrvatskoj. Samo su metode drugačije. HDZ je stranka opasnih namjera, to je stranka koja ne mijenja ćud", rekao je Maras. 

9:31 -  Nezavisni Mirando Mrsić u slobodnom govoru dotaknuo se mirovinske reforme. Napomenuo je kako ministar Pavić plaši građane kampanjom da će, uspije li referendum, ostati bez 45 milijardi kuna.

"Pavić nas informira putem kampanje da će nedostajati 45 milijardi kuna. Radi se o čistoj laži. Ismijava ljude. To je predizborna kampanja kojom se krše zakoni. Krši se dobra praksa u Hrvatskoj.

Poručujem građanima, nemojte da vas Pavić, Plenković i Vlada lažu. Vlada je to izmislila da bi zastrašila građene", rekao je Mrsić koji se požalio da mu Vlada nije odgovorila na pitanje tko od ministara koristi sustav e-građanin.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac (Foto: Dnevnik.hr) "67 je previše" Mirovinska reforma unijela razdor među političare: Tko je sve glasao za, a sada mijenja ploču?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispitan glavni urednik Nacionala Kum Milijana Brkića naredio Vargi da špijunira ministra Božinovića? Oglasio se i MUP

Sabor o subvencioniranju stambenih kredita

 

Dok se ne riješi problem poštene plaće za pošten posao, zakoni ovog tipa rješavat će samo pojedinačne slučajeve, ocijenio je Gordan Maras (SDP) koji, kao i većina oporbe nije protiv zakonskih izmjena koje olakšavaju dolazak do nekretnine, ali drži da one neće imati dugoročne pozitivne učinke.

 

Provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u protekle je dvije godine odobreno 5.301 zahtjeva, naveo je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, tumačeći da je Vlada izmjene predložila u cilju demografske obnove.

Ako su prijedlozi dobri, zašto ljudi odlaze, a kod onih koji ostaju sve je manje djece, pita Maras i uzvraća da je mjeru koristilo "pet tisuća građana, a otišlo ih je preko sto tisuća".

Model treba biti trajan jer su mladi zainteresirani

Branko Bačić (HDZ) hvali Vladina rješenja, predlaže da se model subvencioniranja ne ograniči na ovu i iduću godinu, nego da to bude trajna mjera jer su mladi za nju pokazali veliko zanimanje. No, dodaje kako ona i košta, pa za osam tisuća stanova treba izdvojiti oko pola milijarde kuna.

Trajan model subvencioniranja stambenih kredita zagovara i Anka Mrak Taritaš (Glas), koja upozorava da većina mladih radi na određeno, da većinu nezaposlenih čine mlađi od 45 godina, da je ukinut porez na prvu nekretninu.

Državna intervencija u području stanovanja možda biti dobra, ali kako to kod nas biva, otišlo je u krivom smjeru, stanove kupuju oni koji imaju novac, zaposleni s ugovorom na neodređeno, kreditno sposobni", ističe 'mostovac' Marko Sladoljev.

Predložene su mjere nepravedne prema nerazvijenim područjima, kaže nezavisni Tomislav Žagar, pa navodi kako u odobrenim kreditima prednjači Zagreb s 898 zahtjeva, dok ih na Šibensko-kninsku i Požeško-slavonsku županiju otpada po 29., a na Ličko-senjsku 23. Iznos godišnjeg subvencioniranja u Zagrebu je 10 milijuna kuna, a u Virovitičko-podravskoj županiji 617 tisuća kuna, navodi zastupnik.

Zašto je tako, pita se Davor Vlaović (HSS) pa odgovara kako je iz tih područja iselilo najviše ljudi, prosječne su plaće niže od prosjeka države. Zato ova dva zakona i ukupna Vladina politika nisu dali rezultate, kaže Vlaović.

Ima prostora za pad kamata

Boris Lalovac (SDP) ističe da još uvijek ima prostora da se kamatne stope na stambene kredite spuste, pogotovo ako se vidi udio loših kredita.

Na tržištu nekretnina opet se stvara balon, tvrdi se da je jedan od razloga rasta cijena nekretnina i ovaj zakon, no mislim da to nije točno, kazao je Lalovac. (M.T./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene