Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Sabor raspravlja o prijedlogu novog zakona o cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zakon o cestama danas je u prvom čitanju dobio potporu saborskih klubova.

Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, kazao je kako predloženi zakon ukida prepreke za učinkovito upravljanje i održavanje javnih cesta te se njime provodi daljnja decentralizacija upravljanja cestama na području velikih gradova i središta županija.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

>> Do kraja zasjedanja Sabora mijenja se izborni zakon

Zakon pooštrava i mjere za zaštitu javnih cesta kako bi se očuvalo javno dobro u vlasništvu države i viši stupanj sigurnosti prometa na javnim cestama. Odredbe kojima se uređuje pitanje uknjižbe javnih cesta u zemljišne knjige kao posljedicu će imati sređivanje vlasništva nad javnim cestama u odnosu na današnje neuređeno stanje, tvrdi Mihotić.

Zakon predlaže da se od cestarine oslobode osobe koje imaju stopostotno oštećenje vida, a oporba se zalaže da se oslobode svi stopostotni invalidi. Luka Lenon iz SDP-a dodao je i kako bi se trebale preciznije definirati odredbe kojima bi se utvrdilo koje su to gradske ceste kako bi gradovi znali što i u kojem obimu dobivaju na upravljanje. Naglasio je kako je potrebno napraviti i novi način raspodjele sredstava za održavanje javnih cesta kako bi svi mogli dobiti dovoljno sredstava za kvalitetno održavanje. Ivan Bogović iz HDZ-a smatra da je riječ o zakonu koji u sebi ima ugrađene direktive zakonodavstva EU.

U javne ceste u Hrvatskoj razvrstano je ukupno 29.546,9 km cesta. Od toga 1.562,6 km otpada na autoceste, 6.819,7 km na državne ceste, 10.867,4 na županijske ceste te 10.297,2 km na lokalne ceste. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene