Hrvatski sabor u posljednjem tjednu zasjedanja prije jednomjesečne ustavne stanke trebao bi raspraviti čak 30 točaka.

Galerija


Prvi je na dnevnom redu Prijedlog zakona o minimalnoj plaći kojim se ukida umanjenje osnovice za obračun doprinosa na osnovicu za 50 posto, prema plaćama radnika koje su, prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu ugovorene u visini iznosa minimalne plaće, zbog toga što uvedena zakonska izmjena nije opravdala očekivane učinke.

Vezani članci Ante Sanader Sanader se ne želi ispričati Hajdukoviću zbog sramotnog ispada: "Tko je koga istukao, ja ne znam" Sjednica Sabora Nisu ni počeli raditi, a već su na godišnjem: Ipak, bilo je saborskih zastupnika koji su se istaknuli i u tako kratko vrijeme

Ovoga tjedna, u srijedu, na saborskom je dnevnom redu, među ostalim, i ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH, dok je za četvrtak predviđena rasprava o Zakonu o udžbenicima, zbog kojeg je iskrilo između HDZ-a i njegova mlađeg koalicijskog partnera HNS-a. 

Tijek sjednice pratite u nastavku:

13:25 Tijekom rasprave o Zakonu o minimalcu zastupnik iz kluba Živog zida i Snage Branimir Bunjac oštro je reagirao na opaske predsjedavajućeg Željka Reinera koji je ustvrdio kako njegovo izlaganje nema veze s temom.

Bunjac je naime ustvrdio kako vladajući pokušavaju ušutkati oporbu. Kazao je kako se u Saboru zastupnica prijeti stražom te ih se naziva čobanima. 

Reiner je Bunjca zamolio da govori o temi. 

"Prestanite me ušutkavati, čovječe Božji. Ja govorim u ime naroda. Prestanite me ušutkavati. Prestanite me prekidati. Neugodni ste i nepristojni. I Vi i vaši zastupnici koji drugi nazivaju čobanima. Nećete nas više ušutkavati. Nepristojni ste i nasilni. Nećete ušutkavati hrvatske zastupnike", kazao je Bunjac.  

Reiner ga je bezuspješno pokušao smiriti.

12:00 Branimir Bunjac (Živi Zid) je pak ministru Paviću sugerirao da napravi sa svojim Ministarstvom Priručnik za dostojanstven život s 3.000 kuna.

„Poznato je da ste vi u HDZ-u važni književnici. Imate književnicu Dalić, književnika Sanadera, književnika Šeksa pa možemo imati i ministra Pavića koji će u NSK promivirati knjigu 'Dostojanstven život'. Ona će imati nekoliko poglavlja - jedno kako preživjeti sa 3.000 kuna ako ste sami, ako imate obitelj, ako imate kredite, ako ste blokirani..”, poručio je Bunjac ministru Paviću.

11:30 Rekli ste da je 3000 kuna za dostojanstven život?. Nitko od nas ne razumije da je to moguća misija! Slovenci imaju duplo veći minimalac, replicirao mu je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Podsjetio je na prijedlog svoje stranke od 4.000 kuna neto minimalca, a 5.000 bruto.

„Lako je tako iz saborskih klupa predlagati, no takvo značajno povećanje je populistička mjera koja bi dovela do par tisuća otkaza”, odgovorio mu je Pavić. Dodao je kako Vlada radi balansiranu politiku iako je svjesna da taj iznos nije puno.

Nezavisni Vlaho Orepić ministru je zamjerio jer je, kaže, povrijeđena procedura oko rokova, među kojima i onaj oko trajanja javne rasprave, a zamjerio je i tome što se zakon donosi po hitnom postupku..

„Ljudi s minimalnom plaćom nemaju vremena čekati”, uzvratio mu je Pavić.

SDP-ov Gordan Maras slaže se kako je svaka promjena na bolje dobra, no ponovio je SDP-ov prijedlog od 4.000 kuna minimalne plaće.

„Sad govorite jedno, a kad ste bili na vlast, radili ste drugo. Vi ste 2015. povećali minimalnu plaću za 11,94 kuna. Toliko o dostojanstvenosti i socijalnim politikama SDP-a”, uzvratio mu je Pavić.

11:15 Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je u ponedjeljak da je povećanjem minimalne plaće na 3.000 kuna neto vlada napravila značajan iskorak te onima koji je primaju pružila dodatna sredstva za dostojanstven život, no iz oporbe uzvraćaju kako je preživljavanje s 3.000 kuna „nemoguća misija”, a SDP i Promijenimo Hrvatsku predlažu da ona iznosi 4.000 kuna.

„Vlada je za 2019. donijela odluku da se minimalna plaća povećava na 3.000 kuna neto, odnosno 3.750 kuna bruto. To povećanje od 248 kuna je najveće povećanje od uvođenja instituta minimalne plaće 2008.. Prije toga, u mandatu ove vlade dva smo puta povećavali minimalnu plaću po pet posto, a zadnjim izmjenama Zakona o minimalnoj plaći, gdje smo isključili rad subotom, nedjeljom, prekovremene i blagdanom bilo je dodatnih 3,3 posto povećanja”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavljajući u Saboru prijedloga zakon o minimalnoj plaći.

U mandatu aktualne Vlade, naglasio je, minimalna je plaća porasla za 504 kuna odnosno za 23,9 posto.

„Minimalna plaća od 1. siječnja 2019. bit će viša nego u devet država EU, to uključuje već sada Bugarsku, Litvu, Rumunjsku, Latviju i Mađarsku, a od 1. siječnja imat ćemo veću minimalnu plaću nego Češka, Slovačka, Poljska i Estonija”, istaknuo je Pavić.

Predloženim povećanjem, rekao je, Vlada je poslala važnu poruku da želi dostojanstven život svojih sugrađana od kojih njih 37.000 prima minimalnu plaću. „No, ovo povećanje nismo radili bez kompenzacijskih mjera za zadržavanje zaposlenosti u radno intenzivnim industrijama, prije svega kože, tekstila, drva i metala”, naglasio je resorni ministar.

Još lani je, podsjetio je, Zakonom o minimalnoj plaći definirana olakšica na doprinose u vidu 50 posto koja se zadržava i sljedeće godine.

„Od 1. siječnja provodit će se program potpora male vrijednosti, a poslodavci će se već od 1. ožujka, ali za period od 1. siječnja, moći prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje u vidu potpora male vrijednosti i moći će dobiti oko milijun i pol kuna subvencija u tri godine za zadržavanje osoba u zaposlenosti. Isto tako od 2020. razvit će se program po kojem će se za novozaposlene, a to neće biti vezano na minimalnu plaću, moći ostvarivati subvencije”, kazao je Pavić.

Balansiranim pristupom, naglasio je resorni ministar, s jedne je strane značajno povišena minimalna plaća (u mandatu aktualne Vade 504 kune), a i isto tako su, ističe, prva Vlada koja je našla kompenzacijske mjere kako bi poslodavce u radno intenzivnim industrijama uspjeli kompenzirati, odnosno zaštiti radnike od gubitka posla.

11:00 Nakon slobodnih izlaganja Sabor je započeo raspravu o Zakonu o minimalnoj plaći

10:14 Miro Bulj nakon izlaganja HDZ-ova Mire Kovača zatražio je povredu poslovnika, na što je predsjedavajući Gordan Jandroković ustvrdio da do povrede nije došlo.

Bulj je unatoč upozorenjima nastavio govoriti, na što mu je Jandroković poručio:

"Neću vam dati opomenu jer smo u razdoblju došašća."

9:38 Božo Petrov (Most) kazao je da Marakeški sporazum predstavlja ugrozu i opasnost za Hrvatsku.

"Susjedne zemlje odbijaju ići u Marakeš. Zašto, ako je to sve u redu? Sve susjedne zemlje ne žele biti dio tog pakta. Od koga ćemo tražiti pomoć? Od Junckera?" pita se Petrov. 

9:30 Davor Bernardić (SDP) povodom Međunardnog dana ljudskih prava osvrnuo se na Marakeški sporazum.

Istaknuo je da je riječ o katalogu mjera koje se odnose na zakonite migracije te da nije riječ o obvezujućem sporazumu.

"Kome to ne odgovara. Ne odgovara vladajućoj većini jer se ne želi konfrontirati s konzervativnim skupinama. U Hrvatskoj ne žele ostati njezini građani, a ni migranti", kazao je Bernardić.

Podsjetio je i na zakon o udomljavanju te čestitao gej paru koji je tužio Hrvatsku zbog nemogućnosti udomljavanja. 

9:28 Prije rasprave o Zakonu o minimalnoj plaći Sabor je rad počeo slobodnim izjašnjavanjem klubova zastupnika. (D.I./Hina)