Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski je sabor na samom kraju ovotjednog zasjedanja glasovao o raspravljenim točkama, a među ostalim su povećane plaće za 30 sudaca i za četiri predsjednika županijskih sudova iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka koji postupaju po kaznenim predmetima iz nadležnosti USKOK-a.


Izmjenama Zakona o područjima i središtima državnih odvjetništava racionalizirana je mreža općinskih i županijskih odvjetništava, a izmijenjen je i Zakon o Državnom odvjetništvu, čime su bolje definirana uloga, poslovi i neovisnost zamjenika državnog odvjetnika.

Vezani članci Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda Uskok proširio istragu nad sucima iz Osijeka - 2 USKOK objavio detalje: Pokreće istragu protiv uhićenih sudaca i poduzetnika iz Osijeka te braće Mamić

Sabor je izmijenio Pomorski zakonik, što bi trebalo poboljšati pravni položaj hrvatskih pomoraca na stranim brodovima, a izmjenama Zakona o carinskoj tarifi ukinuo carinsku pristojbu od 10 kuna za svaku podnesenu carinsku deklaraciju.

S europskom pravnom stečevinom usklađeni su Zakon o financijskim konglomeratima, Zakon o porezu na dobit te Opći porezni zakon.

Izmjenama Zakona o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme ukinut je monopol državne agencije Alan u uvozu i izvozu naoružanja.

Sabor je izmijenio i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, čime će se fizičkim i pravnim osobama iz EU od veljače omogućiti kupnja nekretnina u Hrvatskoj, osim poljoprivrednog zemljišta i zaštićenih dijelova prirode.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili izvješća o državnim potporama u 2007., o radu Nacionalne zaklade za civilno društvo te o radu Programskog vijeća i Ravnateljstva HRT-a.

Programsko vijeće HRT-a posebnim je zaključkom obvezano da u roku od šest mjeseci podnese izvješće o napretku u kulturi govora i kvaliteti informativnog programa.

Sabor će sjednicu nastaviti u utorak.