Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peta sjednica

VIDEO Evo što je podiglo raspoloženje u Saboru nakon burne svađe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burne svađe u Saboru prestale su kada se pročulo da je SDP-ov zastupnik Zoran Vasić dobio kćer.

Današnju burnu raspravu na sjednici Sabora prekinula je lijepa vijest - zastupniku Zoranu Vasiću rodila se kćer. Kolege su mu srdačno čestitale na toj lijepoj vijesti.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio

Prije toga rasprava se zahuktala kada je Boro Grubišić iz HDSSB-a grubo odgovorio HNS-ovoj zastupnici na kritiku o Branimiru Glavašu. Nada Turina Đurić iz HNS-a je, naime, rekla kako je paradoks da je predsjednik jedne parlamentarne strake čovjek koji je osuđen za ratne zločine. Odmah su se javili zastupnici HDSSB-a na koje se to odnosilo.

'Branimir Glavaš je utemeljitelj HDSSB-a, naš general i heroj Hrvatske i mi ga se ne stidimo i ne odričemo. Da nije njega bilo nikada vi tu ne bi sjedili i pričali kao što pričate antihrvatski. Zapamtite to', rekao je Grubišić. Nakon toga ga je potpredsjednik Sabora Josp Leko upozorio da to nije govor primjeren saborskoj atmosferi.

Međusobne prozivke u sabornici su prestale kada se pročulo da je SDP-ov zastupnik Zoran Vasić dobio kćer, što je izazvalo pljesak i niz čestitki od kolega.

Peta sjednica Hrvatskog sabora započela je traženjem stanke od strane pet stranaka. Stanku su zatražili laburisti, HDSSB, HDZ, HNS i SDP. Svi žele govoriti o jučerašnjem prosvjedu studenata.

Nakon stanke Zoran Vinković iz HDSSB-a rekao je kako mu je sve teže dolaziti u Sabor i gledati na Markovom trgu skupine nezadovoljnih radnika, studenata, umirovljenika. Prozvao je Jovanovića da provodi program s 'faksa na biro, a s biroa na groblje'.

Zapitao se kakvu perspektivu imaju mladi ljudi u Hrvatskoj, na što se u raspravu uključio i klub zastupnika HDZ-a. Andrej Plenković je rekao Europa ima 400 institucija za visoko obrazovanje, gdje studira 19 milijuna studenata.

Dodao je kako se hrvatski studenti moraju pripremiti za tržište rada koje ih čeka 1. 7, a ministar se 'više treba baviti obrazovanjem, a manje močvarom'.

Jozo Radoš iz HNS-a rekao je kako je sve u skladu s autonomijom sveučilišta i sa zakonima, no dodao je da bi država konačno trebala postaviti jasne kriterije i obrazovati one za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Gvozden Flego iz SDP-a rekao je kako SDP dijeli zabrinutost zbog nezadovoljstva studenata. No, izrazio je i zadovoljstvo što je jučer, kako je rekao, najveći problem sa studentima Građevinskog fakulteta u Zagrebu riješen.

Naime, nezadovoljstvo većine studenata svakim je danom sve veće i veće. Jučer su prosvjedovali medicinari zbog činjenice da HZZO već godinu dana nije raspisao natječaj za stažiranje, bez kojeg oni ne mogu tražiti zaposlenje.

>> Je li ovo dokaz o pripremanju novih studentskih prosvjeda?

Nezadovoljni su u studenti Fakulteta političkih znanosti koji se bune zbog novog modela plaćanja, koji je, kako kažu, doveo do potpunog kaosa među studentima. Na redakcijski email Dnevnik.hr-a jučer je i stigao mail koji upućuje da studenti planiraju prosvjed.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene