Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nastavak sjednice

Zastupnici htjeli govoriti o aferi "Dnevnice", ali Petrov nije popustio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Sabora počela je stankom, a potom su se zastupnici osvrnuli na aferu "Dnevnice" i čestitali svim ženama Međunarodni dan žena. Rasprava je nastavljena na temu Zakona o lovstvu, no zastupnicima su DORH i afera "Dnevnice" bili atraktivniji.

Raspravi prisustvuje relativno mali broj zastupnika, a nakon odbijanja Bože Petrova da dopusti izlaganje o aktualnoj aferi "Dnevnice" te njegova inzistiranja da se zastupnici drže dnevnog reda rasprava je krenula u smjeru izmjena Zakona o lovstvu. Nakon toga tema je bio prijedlog zakona o provedbi uredbe EU-a o hrani za dojenčad i malu djecu te za posebne medicinske potrebe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

13:00 Određena je stanka do 15 sati.

12:43 Završena je rasprava o izmjeni Zakona o lovstvu, a sada je na dnevnom redu Prijedlog Zakona o provedbi uredbe Europskog paralamenta i Vijeća o hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske potrebe i zamjeni za cjelodnevnu prehranu pri redukcijskoj dijeti. Prijedlog obrazlaže ministar zdravstva Milan Kujundžić.

11:55 Branimir Bunjac je upitao "koje dobro i ljubav je učinio Nadan Vidošević kad je na račun poreznih obveznika odlazio ubijati polarnog medvjeda, nosoroga, slona, lava i ostale takve životinje".

11:15 Mile Horvat je u ime Kluba zastupnika SDSS-a kazao kako se slaže s Klarićem, no smatra i da su neki članci sporni. "Putem lovnog turizma lani su u Hrvatsku došle tisuće turista, a lovci-turisti dobri su potrošači. To je vrijedna gopodarska grana." Lovstvo je vrlo skupa i dugotrajna djelatnost, istaknuo je Horvat. Naveo je i kako su u Europi izgleda smatrali da je pernata divljač ugrožena i u Hrvatskoj pa su zatražili veću zaštitu.

10:43 Petrov je ponovno upozorio Stazića i sve druge zastupnike te kazao da će biti oštriji ako se ne budu držali temeJosip Đakić htio se referirati na Stazića, no Petrov ga je spriječio u daljnjem izlaganju jer se nije držao teme. Tomislav Klarić je u ime Kluba HDZ-a kazao kako ga iznenađuje nivo ove rasprave jer nitko nije govorio o ovom zakonu. "Oni su uvrijedili desetke tisuća ljudi i struku koja se njime bavi."

Klarić je predložio da se za osiguranje štete od naleta vozilom na divljač na premiju autoosiguranja odredi neka naknada. S njim se složio i SDP-ov Peđa Grbin.

10:41 Nenad Stazić je u ime Kluba SDP-a kazao kako je zakonodavac u ovom zakonu "propustio propisati lovostaj na političku divljač, tu fali cijelo jedno poglavlje". Petrov ga je upozorio da se drži teme. Stazić je nastavio: "Ovim se zakonom štiti pernata divljač, ali se ne štiti Pernar. Ne štiti se naš Saucha".

10:26 Branimir Bunjac je u ime Kluba zastupnika Živog zida i Snage kazao kako zadnjih dana prima upite građana zašto Sabor ne raspravlja o aktualnim temama, kao što su rad DORH-a i mirovine, i svemu što je interes javnosti. Kazao je i kako je to odgovornost onih koji sastavljaju dnevni red. Petrov ga je na to upozorio da se drži teme. Potom je Bunjac ironično čitao dijelove predloženog zakona, kompariravši to s aktualnim temama o kojima se danas u Saboru ne raspravlja.

"Grandiozno! Ovaj zakon će, kao što vidite, promijeniti hrvatsku povijest! Je li ovo tema koja zanima hrvatsku javnost? Ili smo morali neku drugu točku staviti za prvu na dnevni red. Ovo je pravi primjer europske birokracije. Trebamo li se čuditi što je danas ovdje svega 20-30 ljudi?"

Istaknuo je kako ne podcjenjuje ovu temu te da ona svakako treba doći na red, no "prioritete treba posložiti".

Petrov je kazao kako se slaže da postoje bitne teme, ali i poručio Bunjcu da bi kao saborski zastupnik trebao znati proceduru. "Što se mene tiče, Živi zid može podnijeti amandman na ovaj zakon da umirovljenici mogu ili ne mogu krasti jaja divljih ptica. Teme idu prvo na odbor i potom se o tome raspravlja."

10:18 Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama Zakona o lovstvu, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa europskim.

10:11 Dražen Bošnjaković je u ime Kluba zastupnika HDZ-a prvo nadodao kako nije u redu da toliko vremena prođe od potpisa do ratifikacije Istanbulske konvencije.

Nastavio je o aferi "Dnevnice": "Ovi događaji bacaju sjenu i na nas kao političare i na državne dužnosnike. Tražimo da se procesuiraju odgovorni. Fokus sada nije više u tome tko je to učinio i zašto je to učinjeno, već da je premijer Plenković sazvao presicu s glavnim državnim odvjetnikom. To se očito događalo jedan dulji niz godina i Vlada RH je kao odgovorna vlada učinila sve da se to zaustavi".

10:06 Ivan Lovrinović je u ime Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku kazao kako želi ukazati na nedopustivo ponašanje Državnog odvjetništva. "DORH je 19.10.2016. godine dobio dokumente Državne revizije na stol. Stotinu i deset dana je trebalo da se pokrene ovaj slučaj! Treba li svakom prigodom premijer ove države dovesti za ruku državnog odvjetnika pa da mu kaže što treba raditi!?

Ovdje se još ne zna o čemu se radi. Imamo proglem ugroze državne sigurnosti! Naš klub poziva DORH i da istraži javne nabave u Uredu Vlade RH 2015. godine. Za bagatelne javne nabave inače je propisano da treba prikupiti barem tri ponude. Državna revizija upozorila je kako su se učestalo tražile ponude samo od jednog ponuditelja, što bi trebalo biti iznimno. Ovo govorim zato da upozorim da nisu problem samo dnevnice. Dakle, mi imamo velik problem."

10:01 Goran Aleksić je u ime Kluba zastupnika Živog zida i Snage govorio o naknadama za obradu kredita. "Te naknade nemaju nikakvih temelja. Banke uzimaju 1,2 ili1,3 posto naknade za obradu kredita i to vam uzmu iz mase kredita te za njih poslije plaćate kamate. Nikakav poseban trošak se ne događa zbog toga što je netko dignuo kredit. U Njemačkoj se već nekoliko godina vode sudski sporovi protiv banaka zbog ovih naknada", kazao je Aleksić.

Tomislav Žagar je u ime Kluba Mosta također čestitao Međunarodni dan žena. Nastavio je na temu poduzeća Gaj, koje je propalo, a oko 700 radnika nije dobilo potraživanja od oko 70 milijuna kuna. Oni su protiv odgovornih koji su upropastili tu tvrtku podigli kaznene prijave. "Ova država nije učinila sve da zaštiti ljudska prava!"

9:51 Joško Klisović je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao kako je danas Međunarodni dan žena te je čestitao svim kolegicama zastupnicama i svim ženama. "Na današnji dan sjećamo se svih borbi koje su žene vodile za ostvarivanje svojih prava", kazao je Klisović te dodao kako će Klub zastupnika SDP-a dati svoj doprinos toj borbi i uputiti u saborsku proceduru prijedlog zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije, o sprečavanju nasilja nad ženama i zaštiti ženskih prava.

Pozvao je sve kolege zastupnike da prihvate i glasaju za taj zakon. "Vrijeme je da u ovom slučaju prijeđemo s riječi na djelo." Podsjetio je na porast broja kaznenih djela nasilja nad ženama. Pozvao je i na minutu šutnje za sve žene žrtve nasilja.

9:34 Niz klubova zastupnika zatražio je stanku zbog afere "Dnevnice". Prethodno je predsjednik Sabora Božo Petrov svim ženama čestitao Međunarodni dan žena.

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o lovstvu kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa europskim, a iz resornog ministarstva za drugi kvartal ove godine najavljuju sveobuhvatne zahvate u taj zakon.

Sukladno preporukama Europske komisije izmjenama se proširuje razdoblje zabrane lova pernate divljači u svim stadijima razmnožavanja, podizanja mladunčadi ili tijekom različitih stadija razmnožavanja ili tijekom njihova povratka u područja gdje podižu mladunčad. Također se propisuje odštetna odgovornost lovoovlaštenika za štete od divljači u skladu s Odlukom Ustavnog suda od lipnja prošle godine. Prijedlogom zakona mijenjaju se i prekršajne odredbe sukladno predloženom proširenju razdoblja zabrane lova.

Prema aktualnom zakonu naime divljač može nanijeti štetu ljudima ili imovini na zemljištima gdje se prostire lovište, a to se odnosi na štete na poljoprivrednim usjevima, koje se isplaćuju korisnicima zemljište i štete u prometu. Važeći Zakon o lovstvu razlikuje štete od vrsta divljači koje stalno žive u lovištu od štete od divljači koja u lovištu stalno ne živi. Slijedom presude Ustavnog suda ukinuti su stavci koji su tu razliku prepoznavali, te se ovim prijedlogom zakona nedvojbeno propisuje odštetna odgovornost. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene