Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Režim nadzirane slobode

Sabor: Klubovi podržali zakon o probaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi (HDZ, SDP, HNS, IDS) podržali su večeras u objedinjenoj raspravi prijedlog zakona o probaciji, konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kazne zatvora te prijedlog zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je kako je probacija režim nadzirane slobode usmjeren na smanjivanje rizika da počinitelj ponovno počini kazneno djelo. U praktičnom smislu uvođenje probacije znači manje ljudi u zatvorima pa time i bolje uvjete u postojećim kapacitetima, rekao je. 'Ali uspješni sustav probacije znači i bolju procjenu sigurnosnih rizika, što znači da se i manje griješi u tome koga se i kada pušta na nadziranu slobodu', kazao je dodavši da se usvajanjem zakona o probaciji uvodi sustav koji je humaniji i društveno jeftiniji.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Kriteriji za procjenu pogodnosti izlaska iz zatvorenih uvjeta

Govoreći o izmjenama i dopunama zakona o izvršavanju kazne zatvora ministar pravosuđa rekao je da najvažnije promjene uključuju propisivanje minimalno izdržane kazne zatvora kao minimalnog kriterija za odobravanje korištenja pogodnosti izlaska iz zatvorenih uvjeta izvršavanja kazne. Uz to, žrtve kaznenog djela obavještavat će se o otpustu počinitelja, čime se smanjuju rizici posebno naglašeni kod nasilja u obitelji, te propisati uzimanje biološkog materijala zatvorenika radi DNA analize i osnivanja baze podataka počinitelja kaznenih djela.

'Za provedbu potrebna velika financijska sredstva'

Govoreći o zakonu o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, Šimonović je kazao kako se njime maloljetnicima uz ostalo jamči tajnost podataka identiteta. U ime Kluba SDP-a Ingrid Antičević Marinović ocijenila je kako je zakon o probaciji dobar, ali da su za njegovu provedbu potrebna i velika financijska sredstva. Upitala je zašto se financijska sredstva za taj zakon nisu osigurala, ako su probacijski poslovi od posebnog interesa za Hrvatsku.

'I maloljetni prijestupnici su žrtve'

Govoreći o zakonu o izvršenju sankcija izrečenih maloljetnicima Milanka Opačić (SDP) istaknula je kako podaci državnog odvjetništva i MUP-a pokazuju sve veći porast broja mladih koji čine kaznena djela. Smatra kako maloljetni počinitelji kaznenih i prekršajnih djela moraju imati svoja prava jer su i oni svojevrsne žrtve. Ali, istaknula je, jednako tako treba osigurati i ostalima siguran život, i onoj djeci koja idu u noćne izlaske i žele se kući vratiti živa i zdrava, a ne razmišljati hoće li ih netko iz dosade pretući do smrti.

Rast broja zatvorenika, stagnacija broja zatvorskog osoblja

U ime Kluba HDZ-a Ana Lovrin bitnim za zakon o probaciji uz ostalo ističe zaštitu javnosti, smanjenje broja recidivista, lakšu resocijalizaciju te izbjegavanje tzv. kriminalne infekcije neupućivanjem u zatvor počinitelja lakših kaznenih djela. Tijekom rasprave o Izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2008. godinu saborski zastupnici upozorili su na stalan porast broja zatvorenika uz stagnaciju broja zatvorskog osoblja te na loše uvjete u zatvorima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene