Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo dobio klub nacionalnih manjina

Pupovac pročitao pismo: 'Kako se usuđuješ đu*** jedno muslimansko?! Idi u tri pi*** materine!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku sjednice HDZ-ovci su zatražili stanku zbog Vladine odluke da se uvede radna obveza za liječnike u štrajku. Nešto kasnije, Milorad Pupovac pročitao je šokantno pismo koje je stiglo u Sabor.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pročitao je na saborskoj sjednici dopisnicu koja je stigla u Sabor u klub zastupnika nacionalnih manjina, a koje je upućeno predstavniku bošnjačke manjine Nedžadu Hodžiću. 'Kako se usuduješ đu*** jedno muslimansko, izgovarati sveto ime Vukovar iz tih usranih muslimanskih smrdljivih usta njuške? Gubi se u svoju zaglupljenu Bosnu i Hercegovinu i tamo seri po Srebrenici i drugim grobištima i po mogućnosti kupi kartu u jednom smjeru, da te mi Hrvati više ne moramo ni gledati ni slušati. Na kraju odi u tri pi*** materine'

Pročitajte i ovo Ilustracija Prognozira rast državnih prihoda Sabor u četvrtak glasa o proračunu za 2024. godinu Ministar Marin Piletić Dobre vijesti Piletić o inkluzivnom dodatku: "Osobama s invaliditetom prihodi će porasti od 50 do 100 posto"

Na samom početki današnje sjednice HDZ je zatražio stanku zbog jučerašnje odluke Vlade da se uvede radna obveza za liječnike u štrajku koju je Željko Reiner nazvao skandaloznom u protuustavnom. 'Neka dođe predsjednik Vlade pa nek nam, ne samo kao predsjednik Vlade, nego i kao pravnik, objasni svoj skandalozan potez', rekao je Reiner.

'Jedini hrvatski zakon koji spominje pojam radne obveze je Zakon o obrani kada Vlada može u stanju rata i neke opasnosti proglasiti radnu obvezu za djelatnike MORH-a. Mislio sam da kao pričuvni časnik hrvatske vojske dođem danas u uniformi na posao jer nam možda prijeti neka opasnost', kazao je Željko Reiner nakon stanke dodavši kako je uvođenje radne obveze zapravo ograničavanje ustavne slobode bolničkih liječnika.

'Brine li koga u Vladi da nam nedostaje specijalista da liječnici odlaze u inozemstvo? Vlada je našla i krivca za loše stanje u zdravstvu - liječnike. A premijer je jasno dao do znanja što misli o njima nazvavši ih zabušantima. I tu je još jedan spin koji vrti Vlada, a to je da su za duge liste čekanja kriv štrajk liječnika. Nije istina. Za tu listu je kriva činjenica da su budžeti smanjeni za polovicu. Kad imate polovicu novca jasno je da ćete moći ugraditi samo polovicu umjetnih kukova ili polovicu pacemakera i to je pravi razlog produljenja lista čekanja', kaže Reiner.

Radnu obvezu za liječnike kritizirali su i Laburisti čiji je Branko Vukšić rekao kako ta odluka nema potporu u zakonu te pozvao premijera Milanovića i resornog ministra Ostojića da objasne taj potez.

Milorad Pupovac pročitao šokantno pismo koje je stiglo u Sabor

Nakon ove rasprave stanku je zatražio Milorad Pupovac zastupnik SDSS-a kako bi se s ostalim predstavnicima nacionalnih manjina konzultirao oko dopisnice koja je stigla u Sabor na ime Nedžada Hodžića.

'U ime kluba SDSS i nakon konzultacija sa zastupnicima kluba nacionalnih manjina, odlučili smo se na ovaj korak kako bismo ovaj Sabor i eventualno hrvatsku javnost, o čemu nemamo pretjeranih iluzija, jer nismo primjereno organizirani niti imamo očito primjereno sredstva prisile na dinamiziranje javnoga mijenja. Odlučili smo unatoč tome, da kažemo kako se u posljednje vrijeme i posljednjih dana sužava prostor za normalno djelovanje zastupnika nacionalnih manjina. Neposredan povod za to je dopisnica koju je primio naš kolega Nedžad Hodžić, zastupnik bošnjačke manjine', rekao je Milorad Pupovac zastupnik srpske manjine prije no što je pročitao tekst dopisnice.

'Kako se usuđuješ đu*** jedno muslimansko, izgovarati sveto ime Vukovar iz tih usranih muslimanskih smrdljivih usta njuške? Gubi se u svoju zaglupljenu Bosnu i Hercegovinu i tamo seri po Srebrenici i drugim grobištima i po mogućnosti kupi kartu u jednom smjeru, da te mi Hrvati više ne moramo ni gledati ni slušati. Na kraju odi u tri pi*** materine', stajalo je u dopisnici. 'Ovakvih poruka ovih dana tjedana, godina smo se svi naslušali', kazao je Pupovac.

Za govornicu je stao i sam Nedžad Hodžić koji se osvrnuo na pristiglu dopisnicu. 'Ja ću, ne samo dok sam u ovom parlamentu, govoriti o Vukovaru i svim pojavama u ovoj zemlji i kao građanin i kao zastupnik jer naprosto, na to imam pravo, a kao zastupnik i obavezu. Obzirom da sa s vama kao kolegama podijelio jednu privatnu stvar reći ću još jednu privatnu stvar. Ja sam vukovarsko dijete Domagoja Šeremeta školovao tri godine na fakultetu 1994. 1995. i 1996. godine. Osjećao sam se odgovornim zato što su žrtve Vukovara u zarobljenici zatvarani u Sremskoj Mitrovici, u gradu u kojem sam završio srednju školu i kaznionici koja je bila nedaleko mog đačkog doma. Što se tiče muslimana u Hrvatskoj, žrtve u domovinskom ratu koje su bile u enormnom nerazmjeru sa žrtvama domicilnog stanovništva daju nam za pravo da s ponosom ističemo tko smo i što smo i u nacionalnom i u vjerskom smislu. Poruke koje šalje muftija dr. Hasanović diljem Europe su takve da je položaj muslimana u RH takav da može služiti za primjer rješavanja muslimanskog pitanja u cijeloj Europi koja s muslimanima ima određenih problema, ali isto tako, poruke koje on kao poglavar islamske zajednice u ovoj zemlji šalje diljem arapskog svijeta jesu da arapski svijet primjer Hrvatske može uzeti za rješavanje kršćanskog pitanja u arapskim zemljama. Ovoga se ne bojim kao prijetnje na osobnoj razini, ali kontekst u kojem se sve ovo događa u Hrvatskoj nije dobar i ja vas molim da učinimo sve što je u našoj moći, a puno toga je u našoj moći, da ovo društvo ozdravi. Društvo je bolesno od veoma opake bolesti koja može eskalirati s posljedicama koje su velike. Ja vas molim, ne zbog ovog pisma, nego zbog ukupnog stanja u zemlji da napravimo sve što je u našoj moći da ovo društvo ozdravi', rekao je Hodžić nakon čega je zaradio pljesak ostalih zastupnika.

>> Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan

Inače, Vlada je u saborsku proceduru poslala dva 'tehnička' amandmana, ali nije raspravljala o amandmanu koji se odnosi na umanjenje kamatne stope na stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima tijekom trajanja razdoblja privremeno izmijenjenih okolnosti, odnosno aprecijacije švicarske valute za više od 20 posto.

Ministar Linić je podsjetio da su banke po tom pitanju "u zadnji tren" same ponudile rješenje kojim bi se izbjegla mogućnost sudskih sporova i zbog toga taj zakon prošlog tjedna nije izglasan u Saboru.

Taj je problem trebao biti riješen smanjenjem početne kamatne stope na te kredite za 30 posto, pri čemu bi Hrvatska narodna banka (HNB) temeljem podataka, koje sakupi od banaka, izračunala prosječnu kamatnu stopu koja bi se tako umanjila.

Do samog početka sjednice nije se znalo hoće li se glasovati o Zakonu o potrošačkom kreditiranju. To tog glasovanja ipak nije došlo jer su banke svoj prijedlog Vladi poslale tek danas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene