Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon o pirotehnici

Sabor izglasao zabranu pirotehnike od sljedeće godine. Prijatelji životinja: "Ovo je povijesni trenutak"

Sabor je izglasao i zabranu uporabe pirotehnike. Ove godine će se pirotehnika drugog i trećeg razreda moći upotrebljavati jer ova odluka koja je izglasana stupa na snagu 2 siječnja iduće godine.

Za potpunu zabranu zalagali su se u udruzi Prijatelji životinja.

''Ovo je povijesni trenutak! Ova odluka je pozitivna, kako za nas, tako i za sve građane Hrvatske, ali i za sve životinje jer naravno petarde su ovih godina uzrokovale mnogo patnje, straha, terora. Kako među ljudima, tako i ozljeda među djecom, ali i ozljeda i smrti životinja. Kako onih divljih koje ne vidimo, tako i kućnih. Nažalost, njihovi skrbnici moraju strepiti hoće li životinje umrijeti od infarkta zbog straha od petardi'', rekao je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja gostujući u Dnevniku Nove TV. 

Osim donesenog zakona, zalagat će se i za još jednu izmjenu. ''U svakom slučaju, ovo je velik korak. Petarde su u potpunosti zabranjene bez obzira na kategoriju. Ono što bismo mi definitivno promijenili je to da se pucnjava iz ostale pirotehnike može raditi samo 31. prosinca i 1. siječnja. Pirotehnika poput vatrometa koji može i dalje biti bučan i opasan. Dakle, da se ne ispucava 27., 28., 29., i 30. kada ništa ne slavimo.

Zamolio je građane da se i ove godine suzdrže pucanja.

''Logičan je slijed drugog koraka, a sada želimo osjetiti što će konkretno biti zabrana petardi, no naglašavam tek iduće godine stupa na snagu ovaj zakon i molimo sve da se suzdrže ove godine pucanja bez obzira što zabrana nije u tijeku. Zašto bismo slavili Novu godinu na način da teroriziramo i ozlijeđujemo druge kad možemo pustiti i drugima slavlje u miru i veselju, glazbi, a ne u pucnjavi petardama'', poručio je Oman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijetnja koju ne razumiju Pitali smo veterinara kako pomoći ljubimcima koji se strahovito boje - petardi

Pročitajte i ovo Luka Oman SAMO ZA NOVU GODINU Prijatelji životinja Božinoviću predali 60.000 potpisa za zabranu petardi: "Tomu se mora stati na kraj"

Predložen je amandman saborskog zastupnika Domovinskog pokreta da se dozvoli uporaba pirotehnike 31. 12. i 1. siječnja, no to je odbijeno.

''Mi smo podržali amandman, on je logičan i želimo da sljedeća izmjena zakona bude upravo kao što je u drugim državama da osim zabranjenih petardi, opasna i glasna pucnjava bude samo 31.12. i 1.siječnja'', izjavio je Oman.

Još je samo ove godine, od 27.prosinca do 1. siječnja dozvoljena uporaba pirotehničkih sredstava. Oni koji se neće pridržavati pravila, riskiraju kaznu od 5.000 do 15.000 kuna. No najveća kazna je ostati bez prsta ili šake.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene