Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pirotehnika i opasnosti

Dječja igra, pirotehnika i neopreznost ne idu zajedno: ''Malo me panika uhvatila''

Petarde, ilustracija - 3
Petarde, ilustracija - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petarde, ilustracija - 3 Petarde, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vatromet, ilustracija Vatromet, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Petarde, ilustracija - 2 Petarde, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Petarde, ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
S prvim danima Adventa sve se češće čuju i pirotehnička sredstva. Petarde su mahom prošlogodišnje jer legalna prodaja kreće za 15-ak dana. Rapsodija boja i pucnjave za čas se može pretvoriti u tragediju.

Ivana Armanda Ljubanovića (12) pogodila je rimska svijeća prošle godine te mu je za podsjetnik ostao ožiljak. Danas zna da dječja igra, pirotehnika i malo neopreznosti ne idu zajedno.

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Treba li u potpunosti zabraniti pirotehniku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Crne statistike zbog pirotehnike - 3 OPASNO SLAVLJE U Vukovaru zbog petardi izbio fizički sukob - muškarac napao maloljetnike, građani poručuju: "Djeca iznesu na ulicu ono što doma nauče"

"Dosta je peklo i svrbilo. Nije baš da se igraš jer trebaš dezinficirati brzo, malo me i panika uhvatila. Imaš osjećaj kao da ti se nešto događa s tijelom, malo sam se bojao. Nisam plakao, ali baš čudan osjećaj", kaže.

Težina ozljeda raste s jačinom pirotehnike, dakle ozljede mogu biti vrlo ozbiljne. Svjedoči tome i šaka dječaka koju je operirao kirurg Bukvić.

"Prsti koji su ozlijeđeni ne mogu se više presaditi nažalost jer budu kompletno uništeni i onda se mora raditi takozvana reamputacija. Mora se skratiti dio do vitalnog do zdravog tkiva da bi se taj dio sačuvao i da bi šaka ostala koliko toliko funkcionalna", rekao je Nado Bukvić, dječji kirurg.

Prodaja se očekuje na razini lanjske, a trendovi u prodaji se mijenjaju.

"Najviše se prodaju box vatrometi, fontane, svjetleći artikli. Dok je tendencija opadanja petardi i samopucajućih artikala", kaže Hrvoje Majdenić, komercijalist u prodavaonici pirotehnike.

Požele li djeca ipak isprobati petarde, evo savjeta.

"Možemo ukazati na sve potencijalne opasnosti i biti s djetetom ako nešto baš želi vidjeti, probati. Biti s njim jer ako mu se zabrani mogao bi nešto napraviti bez nas, što je puno teža situacija i opasnija", rekla je Frančula Modrčin, klinički psiholog.

Ivan Armando izvukao je pouku i ima poruku za sve.

"Da budete oprezni i da ne pucate petarde jer to je jako opasno. Ne dao Bog da ti pukne u ruci neka jača može ti ruku cijelu opeći", rekao je Ivan.

I blagdane u treptaj oka iz veselja pretvoriti u nesreću koja peče cijeli život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene