S prvim danima Adventa sve se češće čuju i pirotehnička sredstva. Petarde su mahom prošlogodišnje jer legalna prodaja kreće za 15-ak dana. Rapsodija boja i pucnjave za čas se može pretvoriti u tragediju.

Galerija Vatromet, ilustracija Petarde, ilustracija - 3 Petarde, ilustracija - 2 +0 Petarde, ilustracija - 1

Ivana Armanda Ljubanovića (12) pogodila je rimska svijeća prošle godine te mu je za podsjetnik ostao ožiljak. Danas zna da dječja igra, pirotehnika i malo neopreznosti ne idu zajedno.

Vezani članci Policajac s velikom petardom Od danas dopuštena upotreba pirotehnike: Poslušajte savjet liječnika kako blagdane ne biste proveli u bolničkom krevetu Slika nije dostupna Idućih dana pod povećalom su oni koji vole petarde: Policija poziva na oprez u rukovanju pirotehnikom i podsjeća da kazne nisu male

"Dosta je peklo i svrbilo. Nije baš da se igraš jer trebaš dezinficirati brzo, malo me i panika uhvatila. Imaš osjećaj kao da ti se nešto događa s tijelom, malo sam se bojao. Nisam plakao, ali baš čudan osjećaj", kaže.

Težina ozljeda raste s jačinom pirotehnike, dakle ozljede mogu biti vrlo ozbiljne. Svjedoči tome i šaka dječaka koju je operirao kirurg Bukvić.

"Prsti koji su ozlijeđeni ne mogu se više presaditi nažalost jer budu kompletno uništeni i onda se mora raditi takozvana reamputacija. Mora se skratiti dio do vitalnog do zdravog tkiva da bi se taj dio sačuvao i da bi šaka ostala koliko toliko funkcionalna", rekao je Nado Bukvić, dječji kirurg.

Prodaja se očekuje na razini lanjske, a trendovi u prodaji se mijenjaju.

"Najviše se prodaju box vatrometi, fontane, svjetleći artikli. Dok je tendencija opadanja petardi i samopucajućih artikala", kaže Hrvoje Majdenić, komercijalist u prodavaonici pirotehnike.

Požele li djeca ipak isprobati petarde, evo savjeta.

"Možemo ukazati na sve potencijalne opasnosti i biti s djetetom ako nešto baš želi vidjeti, probati. Biti s njim jer ako mu se zabrani mogao bi nešto napraviti bez nas, što je puno teža situacija i opasnija", rekla je Frančula Modrčin, klinički psiholog.

Ivan Armando izvukao je pouku i ima poruku za sve.

"Da budete oprezni i da ne pucate petarde jer to je jako opasno. Ne dao Bog da ti pukne u ruci neka jača može ti ruku cijelu opeći", rekao je Ivan.

I blagdane u treptaj oka iz veselja pretvoriti u nesreću koja peče cijeli život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju