Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor donio novu Strategiju suzbijanja korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio glasovanjem o raspravljenim točkama, a među ostalim je donesena i nova Strategija suzbijanja korupcije.

Sabor je donio i Zakon o elektroničkim komunikacijama, koji bi trebao ojačati neovisnost regulatornog tijela - Hrvatske agencije za pošte i telekomunikacije.

Pročitajte i ovo 2018. rekordna po broju novorođenih (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sto mjera za demografsku obnovu Ukida se porez na prvu nekretninu, roditeljima besplatno dopunsko osiguranje, tvrtkama ograničenje ugovora na određeno... Domaća aronija ostala bez kupca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Grmovi će ostati neobrani Jedna je biljka jasno potvrdila da nam nedostaje strategija: "Hrvatska ne zna što želi proizvoditi"

Novi će zakon zamijeniti dosadašnji zakon o telekomunikacijama.

Zastupnici su prihvatili i izmjene Zakona o javnim cestama, kojima su prihvaćeni uvjeti interoperabilnosti europskih elektroničkih sustava za naplatu cestarine, utvrđeni najniži sigurnosni zahtjevi za tunele u transeuropskoj cestovnoj mreži za tunele dulje od 500 metara na autocestama i državnim cestama i određeni subjekti koji će temeljem javne ovlasti upravljati tunelima i uspostavljati sigurnosne parametre u tunelima.

Utvrđen je najviši popust za cestarinu na autocestama od 13 posto, a naknade za cestarinu pri registraciji vozila oslobođene i osobe s invaliditetom koje su automobile kupile na leasing.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak neoporezivi dio plaće, s 1.600 kuna, povećan je na 1.800 kuna, a ujedno je izmijenjen i Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave, kako bi se poništili negativni učinci viših osobnih odbitaka na lokalne proračune.

Sabor je donio i novi Zakon o HNB-u, koji bi trebao osigurati neovisnost središnje banke i nakon ulaska u EU i uvođenja eura, a zastupnici su podržali i imenovanje novog sastava Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost.

Na osobni zahtjev, Hrvatski sabor je Željka Horvatića razriješio članstva u Sveučilišnom savjetu Zagrebačkog sveučilišta.

Prije glasovanja, Sabor je raspravio prijedlog Zakona o posredovanju pri zapošljavanju.

Po Vladinu tumačenju, tim će se zakonom povisiti naknade za nezaposlene, no oporba tumači da zakon ide na štetu nezaposlenih koji su, prije nego što su ostali bez posla, imali minimalna primanja.

"Predloženim će zakonom izgubiti svi s plaćom manjom od tri tisuće kuna, a upravo oni najlakše i najčešće ostaju bez posla", upozorio je nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

Gordana Sobol (SDP) dodala je, pak, da bi "Vladi trebalo biti jasno da na Zavod za zapošljavanje ne dolaze menadžeri i članovi upravnih vijeća".

Hrvatski sabor raspravu će nastaviti sutra.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene