Radno vrijeme suda u Omišu (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Radno vrijeme suda u Omišu (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Internet je užarila objava radnog vremena zemljišnoknjižnog odjela suda u Omišu. Sa strankama se radi samo tri dana u tjednu - ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom, i to u određeno doba dana.


Neki građani koji su u utorak trebali nešto obaviti, ostali su u najmanju ruku zatečeni. Naše kamere bile su u tom omiškom zemljišnoknjižnom odjelu.

"Luda država, šta ćeš. Niko ništa ne radi. Kad dođu u mene na kavu onda daj, daj, daj na brzinu. Ja ne smin doć tako u njih i to je to", kazao nam je Toni Tafra.

U zemljišnoknjižnom uredu bili smo tijekom radnog vremena. Jednom je starijem gospodinu, koji je kazao da mu treba neka potvrda, gospođa rekla kako su danas završili s radom sa strankama. "Mi ćemo vama sada napraviti zahtjev, nazvat ćemo vas na telefon i vi ćete doć preuzet", kazala mu je službenica.

U ovoj je prostoriji na tisuće spisa. Svakoga dana zaprimi se na desetke novih zahtjeva. U zemljišnoknjižnom odjelu u Omišu zaposleno je ukupno devet osoba. "Dođem tu, poštivam, kad rade rade, ako će me primit, primit će, ako neće, neće, što ja tu mogu, kao što možemo više manje sve u ovoj državi, u kojoj je svugdje nered", rekla je Đurđica Reljanović iz Omiša.

"Oni su tu radi stranaka, tribalo bi produžiti radno vrijeme rada sa strankama, ali možda ljudi obavljaju neke druge poslove, spremanje knjiga, pripreme", kaže Tonći Mimica.

Da posla ima i nakon rada sa strankama, potvrđuje i tamošnja šefica. U omiškoj ispostavi suda je, kaže, jako malo neriješenih predmeta. "Mi se ne možemo uvijek prilagoditi svim željama, ali nastojimo da budu zadovoljeni interesi i korisnika, ali i potreba i mogućnosti zemljišnoknjižnog odjela", kazala je Sanja Čule Poljak, voditeljica tog odjela.

Svakom korisniku se, kaže, maksimalno izlazi u susret. A primjedbi na radno vrijeme, tvrdi, nikad nisu imali. "Ukoliko bi one bile opravdane, mi uvažavamo primjedbe i ne bi bilo razloga da se to radno vrijeme mijenja."

Posebni termini su za stranke i odvjetnike. A radno vrijeme se, kažu na sudu, prilagođava potrebama korisnika.