Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uloženo 8 milijuna kuna

S uputnicom u privatnu kliniku: Pacijetni koji boluju od raka imaju mogućnost liječenja najsuvremenijim uređajem

U privatne klinike s uputnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 1
U privatne klinike s uputnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U privatne klinike s uputnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U privatne klinike s uputnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr U privatne klinike s uputnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U privatne klinike s uputnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 U privatne klinike s uputnicom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Onkološki pacijenti dobit će priliku s uputnicom ići na najsuvremenije liječenje u privatnoj poliklinici u Svetoj Nedelji. No broj je takvih postupaka ograničen, a posebno povjerenstvo odlučivat će tko je idealan kandidat za liječenje.

Najsuvremeniji uređaj za liječenje ljudi koji boluju od raka bit će dostupan preko uputnice.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra Dijete - 4 Lista ljekova HZZO-a Velika vijest za pacijente s dijagnozom spinalne mišićne atrofije: Lijek će biti dostupan svima!

"Taj uređaj ima mogućnost radiokirurške ablacije tumora, što znači da tumor koji tretiramo uništavamo u potpunosti", objasnio je Hrvoje Kaučić, spec. onkologije i radioterapije.

U godinu dana otkako poliklinika postoji u nju je došlo više od 350 pacijenata. Među njima je i Stjepan, kojemu je rak metastazirao na pluća. U srijedu je imao prvu terapiju.

"Nakon 15 minuta možete ići kući. Uz, eventualno, neke male subjektivne tegobe", rekao je Stjepan Novosel.

Cijena postupka iznosi oko 60.000 kuna. Od početka veljače onkološki će pacijenti na ovo suvremeno liječenje moći ići s uputnicom.

"Čekamo da se oformi Povjerenstvo od onkološkog društva koje će odlučivati koji će pacijenti ići na taj postupak", rekao je Nenad Korkut iz HZZO-a.

HZZO je za liječenje izdvojio oko osam milijuna kuna. "Za sada smo sklopili ugovor na tri mjeseca, s tim da do 40 pacijenata može ići", dodao je Korkut.

Surađuje li HZZO dovoljno s privatnim tvrtkama?

Iz Hrvatske liječničke komore upozoravaju kako država premalo surađuje s privatnicima. Kao primjer navode liste čekanja za magnetsku rezonanciju.

"Godine 2016. u javnom sustavu bilo je 29 magneta, a u privatnom 19. Da se tih 19 uključilo u pružanje zdravstvene zaštite našim građanima, siguran sam da bi liste čekanja bile manje", rekao je Ante Zvonimir Golem iz Hrvatske liječničke komore.

Za ovu godinu HZZO ima ugovor sa 73 privatne zdravstvene ustanove. Pitanje je je li to dovoljan broj da se smanje liste čekanja i omogući pacijentima da u što kraćem roku obave preglede i počnu s liječenjem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene