Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje Zaštićenog ribolovno-ekonomskog pojasa (ZERP) pretvorilo se "u čisto političko pitanje", izjavio je sveučilišni profesor međunarodnoga javnog prava akademik Davorin Rudolf, nakon najnovijih ultimatuma Hrvatskoj koji su u pogledu primjene ZERP-a stigli jučer iz Bruxellesa.


Po njegovim riječima takav pritisak nije nikakva novina, jer su i druge zemlje pristupajući Europskoj uniji imale razne muke i bile izložene pritiscima.

Vezani članci Padaline u Europi Karta padalina u Europi: Pratite kako se kreće ciklona koja je u Europi izazvala kaos Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

Napominje kako je na budućoj vladi, odnosno Hrvatskom saboru da donese najracionalnije rješenje. Dodao je, međutim, kako osobno ne bi odustao od proglašenje ZERP-a, jer nekontrolirani izlov ribe s talijanske strane sve više dovodi u pitanje ribarstvo u hrvatskom obalnom pojasu.

Europska unija trebala bi podržati Hrvatsku u naporima za očuvanjem "živih bogatstava mora" i svi bi ribari trebali to poštovati, smatra Rudolf.

Istodobno pita zašto je Bruxelles šutio kad je Slovenija jednostrano, unatoč međunarodnom pravu, proglasila internim zakonom 4. listopada 2005. svoj ZERP i to u moru u kojemu Hrvatska valjano ostvaruje svoja suverena prava.