Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rožić o spornim ugovorima HRT-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSP-ovac Miroslav Rožić izvijestio je danas da je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću odnio ugovore HRT-a s vanjskim produkcijama, ali i druge sporne ugovore, poput onih s odvjetničkim uredom Hanžeković-Radaković i javnobilježničkim uredom Ive Hanžeković, usluge kojih je HRT, tvrdi Rožić, u nešto više od mjesec dana platio više od 8,5 milijuna kuna.

"Taj ured za HTV radi uglavnom pisanje rješenja o ovršnom postupku za neoprezne penzionere koji nisu na vrijeme uplatili porez, a HRT im je, za razdoblje od 7. veljače do 14. ožujka 2006., isplatio 3,5 milijuna kuna", ustvrdio je Rožić na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tadić i Rožić odustaju od politike? Slika nije dostupna Ostavke u HSP-u: Tadić i Rožić napustili stranku

Dodao je da je i bivša supruga jednog od partnera u tom odvjetničkom uredu Iva Hanžeković, od kraja siječnja do kraja ožujka prošle godine, od HRT-a "ubrala" 5,5 milijuna kuna, i to bez javnog natječaja.

Rožić je kazao i da je te i ugovore o vanjskoj produkciji glavnom državnom odvjetniku odnio na sugestiju glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića, koji mu je u saborskoj raspravi prošlog četvrtka rekao kako nema saznanja o nezakonitostima na HRT-u, uputivši zastupnika da se obrati za to nadležnim institucijama.

U državnom odvjetništvu ga je, kaže, uz Bajića dočekao i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, koji ga je izvijestio da se istraga o navodnim nezakonitostima u poslovanju HRT-a vodi više od godinu dana.

"Oni su iznenađeni ugovorima koje sam im donio pa očekujem i nekakve rezultate njihove iznenađenosti", rekao je Rožić.

Ustvrdio je da su ugovori o vanjskoj produkciji pojedincima omogućili da u sat vremena zarade između 50 i 60 tisuća kuna, a da ih sama izrada programa pritom ništa ne košta, budući da im je, tvrdi, HRT ugovorno omogućio da se koriste prostorima, tehnikom i osobljem javne televizije.

Rožić je odbacio Galićeve tvrdnje da ugovore o vanjskoj produkciji nije trebao tražiti zaobilaznim putem, već da ih je mogao dobiti na HRT-u, kazavši kako je od Ravnateljstva HRT-a te ugovore zatražio još prije dvije godine, ali da do danas nije dobio odgovor.

Tvrdi i da Galić ne govori istinu kad kaže da državna revizija nije
našla nepravilnosti na HRT-u.

"Ja tvrdim drugačije, a najlakše je sve provjeriti kod Šime Krasić", rekao je Rožić.

Podsjetio je da HRT ubire porez od građana, te zaključio kako
građani, shodno tomu, imaju pravo tražiti uvid u poslovanje te kuće.

Rožićev stranački kolega Tonči Tadić založio se za što skorije
donošenje novog zakona o privatizaciji, bez kojega se, smatra, ne bi trebalo ići u nove privatizacije.

Kazao je kako ima informacije da će Vlada u svom prijedlogu novog zakona radnicima onemogućiti da dionice iz ESOP programa uknjiže prije nego što ih otplate.

Tadić se protivi takvom rješenju, te upozorava da je knjiženje na još neotkupljene dionice omogućeno strateškim partnerima.

Smatra, međutim, da radnici dionice ne bi trebali dobivati besplatno, nego po tržišnoj cijeni, uz dugi rok otplate, s tim da bi se dividenda koristila za otplatu kredita.

Na taj bi se način, drži Tadić, destimulirala prodaja dionica u
bescjenje, a tzv. torbarenje bi se, smatra, trebalo suzbijati i tako
da dionicama iz ESOP-a upravljaju posebne tvrtke ili profitne zaklade.

Tadić se zalaže i da se velike tvrtke, poput brodskog "Đure Đakovića" privatiziraju po posebnim zakonima.

Predlaže i da se u zakon uvede odredba po kojoj bi sve jedinice
lokalne samouprave imale pravo na 25 posto plus jednu dionicu tvrtki na njihovu području, a tamo gdje to nije moguće, predlaže da se dioničarskim sporazumima gradovima i općinama ustupi mjesto u nadzornom i upravnom odboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene