Obavijesti Video Pretražite Navigacija

15. godina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prigodnom svečanošću obilježena je danas u Zrakoplovnoj bazi Zagreb-Pleso 15. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u znak sjećanja 12. prosinca 1991. kada je ustrojeno zapovjedništvo HRZ i PZO.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić istaknuo je da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu, stvarane u uvjetima agresije na Hrvatsku, danas odlikuju spremnost, obučenost i visoka profesionalnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najavili štrajk Skandal u Makedoniji: Bivši ministar gospodarstva i njegovi pomagači upali u nadzorni toranj i napali kontrolore leta Slika nije dostupna Prva akcija Francuske VIDEO Pogledajte kako je izgledao zračni napad na ISIS

Sad smo na putu priključenja euroatlantskim integracijama i
dostizanje njihovih standarda u interesu je Hrvatske i njezinih
građana, pa tako i modernih oružanih snaga, rekao je Mesić, i ocijenio da se reforma vojnog sustava provodi dobro, ali da to ne znači da ne može ići i brže.

- Možemo biti zadovoljni učinjenim, ali treba učiniti sve kako bismo do kraja bili u standardu NATO-a. Glavni dio je završen, no treba u potpunosti završiti posao - do kraja uvesti profesionalnu vojsku, rekao je Mesić.

Ove godine na svečanosti nisu pročitana imena promaknutih časnika, a na pitanja novinara u vezi s tim, predsjednik je rekao da je došlo do malog zastoja jer "imamo višak ljudi u činovima, no to će u slijedećoj godini biti rješeno".

Rekao je i da "ima mali prigovor: trebalo je nabrojiti imena
promaknutih časnika i imena odlikovanih, ali to će naš vojni kabinet učiniti danas pa će mediji dobiti imena".

Odgovarajući na novinarski upit, Predsjednik je rekao da se radi na studiji o nabavci novih borbenih zrakoplova, da o tipu zrakoplova još nije odlučeno i da zasad za to nema dovoljno novca. 

- Najveći dio novca daje proračun i tu smo limitirani, ali drugi dio sredstava će se priskrbiti davanjem u koncesiju velikih kompleksa koji vojsci više nisu potrebni, pojasnio je Mesić.

Napomenuo je da se planira nabaviti jedna eskadrila zrakoplova i da će to biti oni koji Hrvatskoj budu najviše odgovarali, najavivši da će HRZ dobiti deset novih višenamjenskih helikoptera u standardu NATO saveza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene