Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner HNB-a Željko Rohatinski priopćio je da je HNB spreman surađivati u vezi Hypo banke.


'HNB je spreman razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj Hypo banke te HNB u tom smislu očekuje odgovarajuće upite ili posjet predstavnika austrijskih nadležnih tijela', stoji u priopćenju. Rohatinski je povodom medijskih najava njegova svjedočenja u okviru istrage o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj pred istražnim povjerenstvom parlamenta austrijske savezne zemlje Koruške, priopćio je da je HNB spreman, sukladno propisima RH, razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj HAAB.

Vezani članci Slika nije dostupna Ivo Sanader i službeno osumnjičenik u Austriji Slika nije dostupna Karamarko o slučaju Hypo: Ne želim prejudicirati ništa

>> Josipović o Hypo banci: Utvrdit ćemo jesu li Hrvati upleteni

‘U vezi s medijskim nagađanjima o mojem eventualnom svjedočenju pred Istražnim povjerenstvom Pokrajinskog parlamenta Koruške, želim izjaviti da je u okviru suradnje s nadležnim tijelima Republike Austrije - predviđene međudržavnim Ugovorom o dopuni Europske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te Memorandumom o suradnji izmedu Hrvatske narodne banke i Saveznog ministarstva financija Republike Austrije i Agencije za nadzor financijskih tržišta Republike Austrije - HNB spreman (kao i dosad), sukladno propisima Republike Hrvatske, razmijeniti informacije i raspraviti sva pitanja iz djelokruga svog rada vezana uz slučaj HAAB’, navodi se u pisanoj izjavi za javnost guvernera.

‘U tom smislu očekujemo odgovarajuće upite ili posjet predstavnika nadležnih tijela Republike Austrije’, poručuje se u priopćenju iz HNB-a. Austrijski dnevni list ‘Der Standard’ polovicom ožujka najavio je, pozivajući se na zaključke sastanka četiri stranke koruškoga parlamenta, da će guverner HNB-a Željko Rohatinski svjedočiti o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj pred istražnim povjerenstvom parlamenta austrijske savezne zemlje Koruške.

Po austrijskom listu poziv za svjedočenje u okviru velike istrage Hypo grupe pred povjerenstvom u Klagenfurtu upućen je na adrese ukupno 70 svjedoka, među kojima su i bivši austrijski ministar financija Karl-Heinz Grasser, predstavnici Austrijske središnje banke, Agencije za nadzor financijskog poslovanja u Liechtensteinu, bivši i sadašnji članovi uprave Hypo-grupe, koruški državni odvjetnici i niz političara. Prema izvorima lista svjedočenje Rohatinskog austrijski su parlamentarci predvidjeli za 14. i 15. travnja. Saslušanja su započela prošli tjedan. (Hina)