U specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri večeras se dodjeljuju godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore. S v.d. predsjednikom Hrvatske liječničke komore Krešimirom Luetićem razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Galerija


Doktore, što se tiče slučaja dječaka iz Metkovića - je li sustav zakazao, što je vaša inspekcija utvrdila?

Najprije bih želio izraziti najdublju sućut roditeljima preminulog dječaka. Bolest, a kamoli tragična smrt djeteta nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. HLK je uputio stručno povjerenstvo koje ispituje stručni nadzor nad radom liječnika u KBC-u Split, Hitnoj službi Dubrovačko-neretvanske županije i u Domu zdravlja Metković. Nalaz će biti poznat početkom sljedećeg tjedna, jer smo trebali prikupiti opsežnu dokumentaciju, koja uključuje i obdukcijski nalaz.

I ovaj je slučaj pokazao još jednom da nam nedostaje liječnika. A s druge strane mladi liječnici se žale da je gotovo nemoguće dobiti specijalizaciju, kako riješiti taj apsurd?

Vezani članci Most održao konferenciju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Most: U ponoć istječe rok za sazivanje izvanredne saborske sjednice o povjerenju Kujundžiću Ministar Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Kujundžić: Nitko od napadnutih kod Knina nije životno ugrožen, ali je sramota što se to dogodilo

Problem specijalizacija je sve manje izražen u Hrvatskoj. Brojne zdravstvene ustanove raspisuju specijalizacije, ali se na njih nema tko javiti. Slavonski Brod i Varaždin raspisali su natječaje za specijalizacije, a na preko pedeset posto mjesta nije se nitko javio. Nema liječnika koji bi se javili na ta mjesta.

U akciji udruge za promicanje prava pacijenata prijavljeno je davanje mita u čak 72 slučaja, je li to alarm za uzbunu?

Oštro se protivimo svakom koruptivnom djelovanju u društvu, a osobito u zdravstvu gdje se time narušava povjerenje između pacijenta i liječnika. Smatramo bitnim da poslom borbe protiv korupcije trebaju baviti za to nadležna tijela,a ne udruge građana. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr