Obavijesti Pretražite Navigacija
sadrže kod

Roditelji odgojitelji od Grada Zagreba dobivaju anketne upitnike koji nisu anonimni

Roditelji odgojitelji prosvjeduju zbog ukidanja mjere
Roditelji odgojitelji prosvjeduju zbog ukidanja mjere Foto: Marko Lukunic/Pixsell/Pixsell
Građanska inicijativa "U djeci je budućnost" upozorila je kako roditelji odgojitelji od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu dobivaju anketne upitnike s pitanjima o obiteljskom i stambenom statusu, zaposlenju, prihodima i socijalnim naknadama koji, tvrde, nisu anonimni i sadrže kod.

Kako navode u nedjelju u priopćenju, upitnik sadrži 33 pitanja o općim podacima, obiteljskom i stambenom statusu, zaposlenju, prihodima i socijalnim naknadama, a svaki sadrži svoj broj pa upitnici nisu anonimni, kako se navodi u njihovom uvodu. Svaki korisnik dobio je svoj kod kako bi, ističu, u Gradskom uredu samo dopunili svoju bazu podataka.

"Roditelji odgojitelji i dalje stoje pri tome da im ne izlaze u susret dajući im te podatke o obiteljima i kućanstvu, jer smatraju da su to trebali obaviti prije, a ne kada su donijeli štetnu odluku za korisnike mjere roditelj odgojitelj", poručuju inicijative.

Smatraju da se "gradska vlast na jedan način izruguje s roditeljima uvjeravajući ih da su upitnici anonimni, a svi sadrže kodove i što su tek sada počeli slati upitnike".

Pročitajte i ovo Željka Markić i predstavnici udruge ''U ime obitelji'' Jesu li u pitanju stečena prava? Roditelji odgojitelji podnijeli zahtjev Visokom upravnom sudu: ''Očekujemo da će zaštititi roditelje i pokazati da je ova mjera zakonom zaštićena''

Kažu da im Gradska uprave još nije ponudila nikakve kompenzacije i podsjećaju da su početkom siječnja na Visoki upravni sud, zajedno s bivšim pročelnikom Ivicom Lovrićem, podnijeli podnesak za ocjenu zakonitosti donesene odluke.

"Ubrzo će doći 30. travnja kada bi nova odluka u potpunosti trebala stupiti na snagu, a roditelji još ne mogu naći posao jer im nova Odluka ne dopušta da do tada upisuju djecu u vrtiće, a i nema mjesta u Zagrebačkim vrtićima", napominju u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slavko Kojić, potpredsjednik Gradske organizacije Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti POKREĆU JAVNO SAVJETOVANJE Stranka rada i solidarnosti traži nastavak provođenja: "Mjera roditelj-odgojitelj imala je dobar demografski učinak"

Vjeruju, kažu, u pravedan sustav te kako će Visoki upravni sud brzo donijeti presudu u njihovu korist i novu Odluku grada Zagreba proglasiti nezakonitom.

Zagrebačka Gradska skupština u prosincu prošle godine izmijenila je Odluku o novčanoj pomoći za roditelje-odgojitelje, njome se novčana pomoć ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1000 kuna od 1. svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene