Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sadrže kod

Roditelji odgojitelji od Grada Zagreba dobivaju anketne upitnike koji nisu anonimni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa "U djeci je budućnost" upozorila je kako roditelji odgojitelji od Gradskog ureda za socijalnu zaštitu dobivaju anketne upitnike s pitanjima o obiteljskom i stambenom statusu, zaposlenju, prihodima i socijalnim naknadama koji, tvrde, nisu anonimni i sadrže kod.

Kako navode u nedjelju u priopćenju, upitnik sadrži 33 pitanja o općim podacima, obiteljskom i stambenom statusu, zaposlenju, prihodima i socijalnim naknadama, a svaki sadrži svoj broj pa upitnici nisu anonimni, kako se navodi u njihovom uvodu. Svaki korisnik dobio je svoj kod kako bi, ističu, u Gradskom uredu samo dopunili svoju bazu podataka.

"Roditelji odgojitelji i dalje stoje pri tome da im ne izlaze u susret dajući im te podatke o obiteljima i kućanstvu, jer smatraju da su to trebali obaviti prije, a ne kada su donijeli štetnu odluku za korisnike mjere roditelj odgojitelj", poručuju inicijative.

Smatraju da se "gradska vlast na jedan način izruguje s roditeljima uvjeravajući ih da su upitnici anonimni, a svi sadrže kodove i što su tek sada počeli slati upitnike".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jesu li u pitanju stečena prava? Roditelji odgojitelji podnijeli zahtjev Visokom upravnom sudu: ''Očekujemo da će zaštititi roditelje i pokazati da je ova mjera zakonom zaštićena''

Kažu da im Gradska uprave još nije ponudila nikakve kompenzacije i podsjećaju da su početkom siječnja na Visoki upravni sud, zajedno s bivšim pročelnikom Ivicom Lovrićem, podnijeli podnesak za ocjenu zakonitosti donesene odluke.

"Ubrzo će doći 30. travnja kada bi nova odluka u potpunosti trebala stupiti na snagu, a roditelji još ne mogu naći posao jer im nova Odluka ne dopušta da do tada upisuju djecu u vrtiće, a i nema mjesta u Zagrebačkim vrtićima", napominju u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POKREĆU JAVNO SAVJETOVANJE Stranka rada i solidarnosti traži nastavak provođenja: "Mjera roditelj-odgojitelj imala je dobar demografski učinak"

Vjeruju, kažu, u pravedan sustav te kako će Visoki upravni sud brzo donijeti presudu u njihovu korist i novu Odluku grada Zagreba proglasiti nezakonitom.

Zagrebačka Gradska skupština u prosincu prošle godine izmijenila je Odluku o novčanoj pomoći za roditelje-odgojitelje, njome se novčana pomoć ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1000 kuna od 1. svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene