Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za ocjenu zakonitosti ukidanja

Roditelji odgojitelji predali podnesak sudu: ''Nemamo mjesta u vrtićima, a da bi mogli aplicirati na vrtić moramo biti zaposleni''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji odgojitelji predali su u ponedjeljak skupni podnesak na Visoki upravni sud za ocjenu zakonitosti odluke zagrebačke Gradske skupštine od 9. prosinca prošle godine o naknadama za roditelje odgojitelje kojom su im ukinuta i znatno ograničena prava.

Koordinatorica inicijative "U djeci je budućnost" Dunja Jeleč tim je povodom rekla da su skupni podnesak predali jer odluku smatraju protuzakonitom.

"Roditelji su sami odlučili da će biti roditelji odgojitelji. Grad nas svjesno gura na tržište rada, nemamo mjesta u vrtićima, a da bi mogli aplicirati na vrtić, moramo imati zaposlenje. Vjerujemo da će sud brzo donijeti rješenje koje će ići u korist roditelja odgojitelja", naglasila je.

Odluka se, istaknula je, odnosi na 5800 roditelja odgojitelja i 21 tisuću djece.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec PODUZELI PRAVNE KORAKE Roditelji odgojitelji odbili sastanak s Tomaševićevom zamjenicom: Jedna stvar im je potpuno neshvatljiva

Uz roditelje odgojitelje je pri predaji podneska bio i bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić koji je izvijestio da je punomoć za predaju podneska dalo 320 roditelja.

"Kao od prvog trenutka kada sam čuo da je Tomislav Tomašević najavio ukidanje ove mjere, shvatio sam da je moja zadaća zaštiti roditelje odgojitelje, jer sam 1000 rješenja upravo ja potpisao. Tada sam najavio da ću im pružiti besplatnu pravnu pomoć. I danas je 320 roditelja dalo svoju punomoć", rekao je.

Ustvrdio je da je odluka Gradske skupštine suprotna Statutu Grada Zagreba i Zakonu o regionalnoj samoupravi i Ustavu RH te očekuje da će Visoku upravni sud donijeti odluku do 30. travnja. "Ipak se radi o desecima tisuća ljudi", rekao je Lovrić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene