Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jesu li u pitanju stečena prava?

Roditelji odgojitelji podnijeli zahtjev Visokom upravnom sudu: ''Očekujemo da će zaštititi roditelje i pokazati da je ova mjera zakonom zaštićena''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici udruge roditelja odgojitelja predali su u petak zahtjev Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba o naknadama za roditelje odgojitelje kojom su im ukinuta ili znatno ograničena prava.

"Predali smo pravnu argumentaciju da su odlukom Skupštine prekršena zakonska prava 5800 obitelji koje se brinu o 21.000 djece, od toga njih 6000 vrtićke dobi", izjavila je izvršna direktorica udruge "U ime obitelji" Željka Markić na konferenciji za novinare nakon predaje zahtjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog radova Važna ulica u centru Zagreba zatvara se za sav promet: Pogledajte obilazne pravce Garaž u Klaićevoj 800 parkirnih mjesta Zagreb pokreće investiciju: Gradit će se velika javna garaža na tri etaže

Cilj je procjena zakonitosti i poništenje odluke koju je 9. prosinca izglasala Gradska skupština. Njome se korisnicima mjere od 1. svibnja, čija su djeca mlađa od sedam godina, naknada 'reže' s oko 4800 na 1000 kuna. Roditeljima djece starije od sedam godina naknada se ukida od 1. svibnja.

Zbog Tomaševića roditelji-odgojitelji izloženi javnom linču

Markić je ustvrdila da su korisnici mjere roditelj-odgojitelj bili izloženi javnom linču zbog djelovanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

U javnosti su se, rekla je, iznosili netočni podaci o navodnoj demografskoj učinkovitosti iako je analiza demografa Nenada Pokosa pokazala da je u samo četiri godine došlo do porasta broja trećerođene djece od 38 posto, a do porasta četvrtog i daljnjeg djeteta od čak 65 posto.

"Očekujemo da će ova znanstvena argumentacija u kombinaciji s legitimnim očekivanjima roditelja dovesti do toga da Visoki upravni sud vrlo brzo zaštiti roditelje i jasno kaže da je ova mjera koju je napao Tomašević, zakonom zaštićena", istaknula je Markić.

Ako se Visoki upravni sud u "razumnom roku" ne očituje na zahtjeve roditelja-odgojitelja, poručila je da će im sljedeća instanca biti Ustavni sud i europske institucije.

Udruga je do sada već podnijela predstavke i zahtjeve prema dvije državne institucije, ministarstvima uprave i obitelji, no do danas nisu dobili odgovor.

Nedopustivo zadiranje u stečena prava i legitimna očekivanja

Govoreći o pravnoj argumentaciji zahtjeva, odvjetnički vježbenik Luka Mlinarić kazao je da se redefiniranjem mjere roditelj-odgojitelj "nedopustivo zadire u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava i mjera, o čemu su Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava do sada zauzimali jasne stavove".

Majka četvero djece Davorka Cecelja Martinkec izjavila je da je u rujnu 2016. dobila na kućnu adresu poziv od Grada da uđe u mjeru roditelj-odgojitelj. Pravne savjete je tražila u Gradskoj upravi, HZMO-u, zavodu za zapošljavanje i pravnoj službi poslodavca, s obzirom da je imala radno mjesto sa sigurnim primanjima.

"Svi su tumačili da Grad Zagreb ne može jednostrano ukinuti tu mjeru i da korisnike štiti zakon. Dala sam otkaz i ispisala dijete iz vrtića. Sviđala se nekome ova mjera ili ne, Grad Zagreb je kao institucija meni nešto zajamčio i kao građanka ove zemlje imam pravo na zaštitu Visokog upravnog suda od samovolje vlasti", poručila je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene