Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavašević tvrdi

Roditelji djece poginule u Domovinskom ratu dobivat će invalidninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obiteljima djece poginulih u Domovinskom ratu zakonom će biti zagrantirano pravo na invalidninu.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Bojan Glavašević danas je u Slavonskom Brodu, na 11. susretima obitelji djece poginule u Domovinskom ratu, najavio da će najkasnije do početka 2015. godine biti donesen Zakon o civilnim žrtvama rata, po kojemu će roditelji poginule djece dobiti pravo na invalidninu.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose

'Mogućnost da roditelji poginule djece dobiju pravo na invalidninu je nešto što ćemo, na primjer, uvesti ovim zakonom. Ali očekujemo i druge mjere jer nije sve u novcima. Veliku težinu ovdje ima i osiguravanje digniteta tim žrtvama', poručio je Glavašević.

Po 11. put obitelji djece poginule u Domovinskom ratu okupile su se na susretima koje je pod nazivom 'Mali križ - velika žrtva' u Slavonskom Brodu organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika.

>> Borovo: 22. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih policajaca

Predsjednica Zajednice Julijana Rosandić naglasila je kako takvi susreti znače potporu obiteljima koje su izgubile djecu. 'Oni su danas sa svojom djecom, a mi smo skupa s njima', poručila je.

Podsjetila je kako već dva desetljeća traje borba civilnih žrtava i njihovih obitelji oko rješavanja statusnih pitanja, jer ih većina zbog postojanja imovinskog cenzusa ne može ostvariti pravo na naknadu zbog gubitka ili ranjavanja člana obitelji.

'To je ono u čemu participira država i to mora biti isto. Mora biti jednako vrednovan gubitak djeteta i vojnika, mora jednako vrijediti izgubljena ruka ili noga vojnika i civila', istaknula je Rosandić.

U Zajednici vlastima zamjeraju i što unatoč obećanjima još nije podignut spomenik poginuloj djeci. Jedini koji postoji u Slavonskome Brodu podigla je Udruga Hrvatska žena. I danas su podno tog spomenika 'Djevojčica' izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u spomen na poginulu djecu.

Prema podacima udruga, u Hrvatskoj je u ratu stradalo 402 djece, a samo u Slavonskom Brodu neprijateljske su granate usmrtile 28 djevojčica i dječaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene