Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi obiteljski zakon

Roditelji će morati uzdržavati djecu sve do 26. godine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo socijalne politike i mladih zatvorilo je javnu raspravu o nacrtu novog Obiteljskog zakona.

Novi zakon ministarstva Milanke Opačić trebao bi stupiti na snagu 1. listopada iduće godine, a mnoge izmjene već su podigle dosta prašine. Očevi koji do svoje djece ne mogu, ili mogu jako teško, i dalje se osjećaju zakinuto, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važeći nije moguće popraviti NOVA RADNA SKUPINA Prijedlog Obiteljskog zakona do kraja godine Slika nije dostupna Minuli rad bivše Vlade SOCIJALNA POLITIKA U 2015. Oprost dugova i suspenzija kontroverznog obiteljskog zakona

Institut zajedničkog skrbništva, čak i ako ga samo jedan roditelj želi, kako bi dijete polovicu vremena provodilo s majkom, a polovicu s ocem, postojat će samo ukoliko se oba roditelja o njemu usuglase. Ako jedan roditelj želi samostalnu skrb, dovoljno je da ne priostane na dogovor o zajedničkoj skrbi. U Ministarstvu su odgovorili kako će biti najviše deset posto onih koji se neće dogovoriti oko zajedničke skrbi.

>>'Zadatak' novog obiteljskog zakona: Zaštita djece

Iz udruga Dijete-razvod i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo poručuju kako godišnje oko 4 tisuće djece doživi razvod roditelja, a državu očito nije briga za 300-400 djece.

U novom zakonu postavljena je i granica za uzdržavanje djeteta, do 26. godine života, pri čemu će uzdržavana djeca do 1. studenog u godini morati roditelje informirai o svom akademskom uspjehu. Roditelj će se moći žaliti sudu ukoliko mu student uskraćuje pravo uvida u index!

Roditelji će i dalje djetetu morati braniti noćne izlaske (od 23 do 5 sati) bez svoje ili pratnje durge odrasle osobe u koje imaju povjerenje. Također, roditelji ne smiju tjelesno kažnjavati dijete, a u slučaju spora roditelja i djeteta vezanog za školovanje djeteta, odluku donosi sud u izvanparničnom postupku.

Novi zakon trebao bi ispraviti i dva postojeća apsurda - prema očevima koji po postojećem zakonu ne mogu priznati mrtvorođeno dijete kao svoje, ako i prema očevima koji su dijete dobili sa ženom unutar 300 dana od prestanka njezinog prethodnog braka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene