Zgrada zagrebačke bolnice Sveti Duh izgrađena je prije više od 200 godina i u obnovu se stalno ulaže, zahvaljujući njezinu osnivaču, gradu Zagrebu. Jedini odjel koji tek čeka obnovu je rodilište. No, unatoč tome, slovi za najbolje rodilište u glavnome gradu.


U rodilištu zagrebačke bolnice Sveti Duh svi žele roditi. Ono slovi za jedno od najboljih u Hrvatskoj. A na prvi pogled - samo tri boksa i skučena predrađaonica. Na dane, ovisno o broju porođaja, rodilje su natiskane 'kao sardine'.

Vezani članci Vojarna Petar Zrinski Požar u zagrebačkoj vojarni: Gasili ga kadeti, još se ne zna uzrok Otpad u Zagrebu - 1 Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

'Problem je sve iznad 7-8 porođaja, kako razmjestiti sve žene i osigurati im punu medicinsku skrb i punu njegu. I onda se moramo snalaziti na razne načine, kompenzirati se s predrađaonskim prostorom ili prema redu hitnosti puniti rađaonske bokseve', rekao je dr. Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo.

No, to nije razlog da trudnice zaobiđu ovo rodilište. Zadovoljne su majke, ali i bebe. Na problemu skučenosti u rodilištu se radi. Gradi se nova zgrada u koju će biti preseljena ortopedija, a na taj stari prostor ortopedije, širi se Odjel ginekologije i porodništva.

'Imamo dvije potrebe - jedno je da konačno Zavod za ortopediju dođe zajedno s drugim kirurškim strukama u isti blok. A, s druge strane da Klinika za ginekologiju i porodništvo dobije adekvatnu rađaonicu, gdje nam je usko grlo iako pružamo vrhunsku kvalitetu', rekao je dr. Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh.

Jednako su efikasni i kad je u pitanju hitni prijem. Svakodnevno obrade više od 150 pacijenata. Dobro su organizirani i na drugim odjelima.

Sveti Duh je jedina bolnica u zemlji u kojoj vi, primjerice, u 7 ujutro dođete, upišete se na šalter, bez ikakve narudžbe. Odnedavno je ova zagrebačka bolnica i Referentni centar za dječju oftalmologiju.

'To znači mjesto na kojem se može dobiti vrhunska zdravstvena skrb o određenom problemu, koje donosi standarde za tu struku, znači kliničke smjernice, koje se onda trebaju provoditi u teritoriju cijele Republike Hrvatske', kaže dr. Bušić.

Sve na korist malih pacijenata. O vidu smo razgovarali s četverogodišnjim Jakovom. Ona kaže da ga oči bole kada dugo gleda crtić. Na pitanje što je najljepše što može vidjeti odgovorio je: 'Mamu'. A mami ništa ljepše od osmijeha djeteta nakon liječničkog pregleda. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju